2010-01-19 16:17:47• hírek • MTI/EFE/AFP

Börtönből luxushotelbe

Szégyenkezve nézte Törökország, ahogy II. János Pál pápa merénylője, Ali Agca szabadulása után a börtönből egyenesen a luxusba került, új életét ötcsillagos szálloda, limuzinkonvoj és dollármilliós szerződések jelentik - írta kedden a török sajtó.

Ankarai börtönének elhagyásakor "barátok" egy csoportja síppal, dobbal várta hétfőn az évtizedek után szabaddá vált merénylőt, és olyan fogadtatásban részesítették, amely csak ünnepek alkalmával szokás. Az Ali Agcát szállító limuzint 150 járműből álló konvoj követte, az autók többségében újságírók foglaltak helyet. A börtönből az ötcsillagos Hotel Sheratonig vezető úton a konvojban haladó hét jármű szenvedett balesetet.

Az, hogy Agca épp egy ötcsillagos szállodát választott, szintén sokakban vetett fel kérdést. A luxushotelben a legolcsóbb szoba 265 euróba kerül, a merénylő azonban egy éjszakánként 540 eurót kóstáló szobát foglalt el. Agca számláját a hírek szerint ügyvédje fizeti, ezt maga Gökay Gültekin is megerősítette a sajtónak. Arról azonban egyelőre nincsenek pontos információk, hogy egy tehetős üzletember valóban rendelkezésre bocsátaná isztambuli villáját az elítélt gyilkosnak.

Ali Agca kézzel írt üzenetében egyelőre csak szerdára tervezett nemzetközi sajtótájékoztatójáról értesítette az újságírókat, az eseményen "fontos bejelentések" várhatók. Agca "fontos üzenetet" akar eljuttatni a nemzetközi közösséghez" - erősítette meg egyik ügyvédje.


Ali Agca a sajtósok kereszttüzében
Ali Agca a sajtósok kereszttüzében



Bár kétségtelenül a II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylet miatt vált hírhedtté, Agca számlájára egy másik merénylet is írható. A büntetése utolsó éveit Törökországban letöltő férfi 1979-ben végzett egy újságíróval, Abdi Ipekci történetéről azonban Agca és képviselői most mély hallgatásba burkolóznak. A 2000-ig Olaszországban raboskodó merénylőnek mindezek ellenére állítólag 2-3 millió dolláros szerződést kínálnak emlékirataiért, a hírek szerint még Hollywoodból is érkeztek ajánlatok.

Törökországban ugyanakkor sokan ellenzik az Agca személyét övező kultuszt, a török parlament emberi jogi bizottsága pedig bírálta a török és a nemzetközi médiát, azért, ahogy Agcával foglalkozik. "Elfogadhatatlan, hogy hősként beszélnek róla" - fogalmazott a bizottság. Nyílt levélben meggyilkolt közéleti személyiségek hozzátartozói azt írták, hogy az ilyen típusú gyilkosok hősként kezelése "vétek az emberiesség ellen". A levél aláírói között Hrant Dink meggyilkolt örmény származású újságíró rokonai is szerepelnek.

Az Abdi Ipekcit halála idején foglalkoztató Milliyet című újság úgy fogalmazott, hogy gyilkosa látványos szabadulásával Ipekcit újra megölték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: