2009-04-19 12:26:56• hírek • MTI

Börtönben vannak a merénylet tervezői

Terrorizmus vádjával előzetes letartóztatásba helyezte egy La Paz-i bíró Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Fardig Astorga Tadicot, a Santa Cruzban felszámolt "zsoldos csoport" két életben maradt tagját - jelentették vasárnap bolíviai hírportálok.

A két férfit a bolíviai kormány azzal gyanúsítja, hogy Evo Moreles elnök és más helyi politikusok meggyilkolására készültek. A bíró azután rendelte el előzetes letartóztatásukat, hogy a védelem képviselői is ezt kérték biztonsági óvintézkedésként, és az ügyész több mint kétórás meghallgatáson ismertette a vád bizonyítékait, bemutatva a lefoglalt fegyverek listáját is. Tóásót és Tadicot hivatalosan terrorizmussal és "az állam biztonsága elleni támadással" vádolják - írta az ABI bolíviai hírügynökség.

A két feltételezett zsoldos szombat óta a La Paz központjában lévő, szigorúan őrzött San Pedro-i börtönben tartják fogva. Az előzetes letartóztatásukat elrendelő bíró a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a gyanúsítottak különlegesen őrzött zárkába kerülnek. Az El Diario című újság szerint hozzátartozóik sem látogathatják őket.

A San Pedro-i a dél-amerikai ország egyik legzsúfoltabb börtöne, ahol több mint ezer rabot tartanak fogva, a XX. század elején emelt épület befogadóképessége háromszorosát - értesült az ABI nem hivatalos forrásokból. Az ügyész saját elmondása szerint kérte, hogy a korszerűtlen épületből mindkét gyanúsított kerüljön át a La Paz-tól 12 kilométerre lévő, a hatóságok szerint "maximálisan" őrzött Chonchocoro-i börtönbe, majd később a Potosíban lévő Cantumarca-i fegyházba. Az El Deber című helyi újság korábban arról írt, hogy az ügyészség nem tartja elég biztonságosnak a San Pedro-i börtönt, és attól tart, hogy "a tapasztalt katonák megszökhetnek".

A 28 éves, számítástechnikus Tóásó Előd és az 51 éves Tadic sértetlenül élte túl a bolíviai kommandósok rohamát a Las Americas szállodában, ahol társaikat, a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót - a csoport állítólagos vezetőjét -, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert csütörtök hajnalban lelőtték. A bolíviai kormány szerint Tóásó és Tadic már beismerte, hogy részt vettek a Saúl Avalos miniszterhelyettes háza ellen márciusban, és a Julio Terrazas érsek lakhelye ellen múlt szerdán elkövetett terrortámadásokban.

Az ABI igazságszolgáltatási forrásból úgy tudja, hogy a merényletek és a "zsoldos sejt" mögött gazdaságilag erős szabadkőműves páholyok állnak, de ezek jellege és társadalmi összetétele nem ismert. A forrás szerint az "öt  terroristát" Santa Cruz-i szabadkőműves páholyok pénzelték. A feltételezett bérgyilkosok állítólag Európában léptek kapcsolatba egy ismeretlen személlyel, akit a nyomozók tanúvallomások alapján csak "Az Öreg" néven tudtak beazonosítani. A Bolíviában kormányzó Mozgalom a Szocializmusért egy szenátora korábban egy horvát származású bolíviai üzletembert, a Santa Cruzban élő Branko Marinkovicot vádolta meg a Morales meggyilkolására szőtt összeesküvés megszervezésével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: