2014-03-23 20:29:24• hírek • Kocsis Zoltán

Börtönbe vonult a halmi vám korábbi parancsnoka

Pénteken börtönbe vonult a halmi határátkelő korábbi parancsnoka, Nicoleta Dobrescu valamint a megvesztegetési ügy további két érintettje. A botrány egyetlen egy (esetleg több) résztvevője úszta meg szárazon: az, akihez vagy akikhez a hatalmas kenőpénz eljutott.

A Szatmár Megyei Rendőrség szűkszavú vasárnapi közleményében hozta nyilvánosságra, hogy börtönbe kísérték a 35 éves Nicoleta D.-ét, a 34 éves Florin F.-et valamint a 36 éves Ioan N,-t, akiket jogerősen 2,6 év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek befolyással való üzérkedés miatt.

A személyiségi jogokra tapintattal lévő, diszkrét megnevezések mögött Nicoleta Dobrescu egykori vámparancsnok valamint bűntársai, Florin Feher és Ioan Nitu rejlenek. Őket egyaránt két év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Legfelső Semmitő- és Ítélőszék. Érdekesség, hogy mindannyian kisebb büntetést kaptak, mint amennyit első fokon a Szatmár Megyei Törvényszék megítélt. Dobrescu például Szatmáron négy év letöltendő börtönt kapott.

Az ügy végére három évnyi pereskedés után került pont. Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) vizsgálata fényt derített rá, hogy Nicoleta Dobrescu 2009-ben 130.000 eurót fizetett egy kolozsvári üzletembernek, bizonyos Florian Liviunak, aki az összeg fejében ígéretet tett: befolyásánál fogva közbenjár, hogy Dobrescut a halmi vám parancsnokává nevezzék ki. Ami meg is történt. Amikor azonban Dobrescu kinevezése lejárt, Florian Liviu már 300.000 eurót kért, hogy ezt meghosszabbítsák. A nő ezt már soknak tartotta és inkább feljelentést tette a DNA-nál.

A korrupcióellenes igazgatóság vizsgálatai során kiderült, hogy Ion Nitu segített Dobrescunak összeszedni a 130.000 eurót, a pénz pedig Ion Savun keresztül jutott el Florian Liviuhoz. Dobrescu összesen alig egy évet, 2009 szeptember és 2010 február között volt a halmi vám parancsnoka.

Az ügyben egyetlen kérdés maradt nyitott. Kinek adta a korábban már 3 év hat hónap letöltendő börtönre ítélt Florian Liviu a pénzt? Az ugyanis kiderült, hogy tényleg befolyással bírt Radu Traian Marginean akkori országos vámparancsnok fölött. A DNA jelentése szerint az „összeg nagyságára való tekintettel a pénz a felső vezetés és a politikai szféra elitjéhez" kellett eljusson. Hogy kihez, az mai napig talány.

Azóta is nyugodtan élvezheti a 130.000 eurót....

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: