2012-03-21 07:59:55• hírek • MTI

Börtönbe megy Adrian Nastase?

A román korrupcióellenes ügyészek 3 évtől 10 évig terjedő letöltendő börtönbüntetést kérnek Adrian Nastase volt román miniszterelnök ellen abban a korrupciós perben, amelynek kedden volt az utolsó tárgyalása a román legfelső bíróságon.

Kiderült, hogy várhatóan március 30-án hirdetik ki az első fokú ítéletet. Nastase 2000 és 2004 között volt Románia miniszterelnöke. A román sajtó által Zambaccian néven emlegetett dossziéban az ügyészek korrupcióval vádolják a volt kormányfőt és feleségét.

Szerintük a Nastase család - vagyis a volt kormányfő és a felesége - 2002 és 2004 között több alkalommal összesen mintegy 630 ezer euró értékben kaptak különböző értéktárgyakat, ami lényegében a megvesztegetésüket jelentette.
Az ügyészek szerint a pénz egy része Irina Jianutól, a Bákó megyei építési felügyelőség volt vezetőjétől származott, aki így "vásárolta meg" a funkcióját. A szakhatóság vezetőjének kinevezése ugyanis a miniszterelnök hatáskörébe tartozott.

Az ügyészek szerint ezek az értéktárgyak Kínából származtak. A megvesztegetés egy másik része Nastase családi házainak felújításából állt, az ügyészek szerint ugyanis a volt kormányfő ezeket a munkálatokat soha nem fizette ki. Az egyik ingatlan a bukaresti Zambaccian utcában található.

Nastase ellen ez a harmadik korrupciós per, amelyben első fokú ítélet várható. A másik két ügyben már megszületett az - egyelőre szintén nem jogerős - ítélet: az egyikben felmentették a volt kormányfőt, a másikban viszont két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Ez utóbbiban Nastasét azzal vádolják, hogy cégektől törvénytelen módon gyűjtött pénzt választási kampányára 2004-ben. Nastase akkor államfőjelölt volt, és alulmaradt Traian Basescu jelenlegi román elnökkel szemben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: