2011-12-30 08:09:51• hírek • MTI

Börtönbe küldené a koldusokat az egyik törvénytervezet

Két román parlamenti képviselő is beterjesztett törvénytervezetet a kéregetés visszaszorítására, az egyik börtönbüntetéssel sújtaná a koldusokat.

A kéregetőkkel szemben szigorúbb fellépést sürgető egyik tervezetet Stefan Pirpiliu, a román kormány fő erejét alkotó Demokrata-Liberális Párt (PDL) parlamenti képviselője nyújtotta be. Eszerint a koldulás bűncselekménynek számítana, és a kéregetők hat hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel lennének sújthatók. A nekik adakozó személyek 300 és 600 lej (21 ezer, illetve 43 ezer forint) közötti összeggel bírságolhatók meg. A tervezet szerint a hatóságok elkobozhatnák a koldulás révén szerzett pénzt.

A romániai romák parlamenti képviselője, Nicolae Paun egy hasonló törvénytervezettel állt elő, amely szintén a kéregetés betiltását írja elő - írta csütörtökön a Krónika című napilap.
A képviselő a kolduló személyek megbírságolását javasolja, három ilyen büntetés kifizetésének elmulasztása esetén pedig a hatóságok közmunkára kötelezhetnék a kéregetőket.

Ugyanakkor Paun megvonná a koldulás közben tetten ért testi fogyatékosoktól a szociális segélyt, továbbá öttől tizenöt évig terjedő börtönbüntetést javasol azok ellen, akik kiskorúakat vagy fogyatékosokat kényszerítenek koldulásra.
A román parlament mindkét házának döntenie kell a két tervezetről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: