2006-07-10 12:59:10• hírek • Szatmár.ro

Börtön jegesmedvéknek

 Több mint negyed évszázada börtönt létesítettek a jegesmedvéknek Kanada északi részén. 

Öt újabb cellával bővítik az észak-kanadai Churchillben működő börtönt. A hír csak azért érdekes, mert jegesmedvebörtönről van szó, amelyet már több mint egy negyed évszázada létesítettek.

Nem büntetésvégrehajtást szolgál a létesítmény, csak a megelőzést, a városlakók testi épségének megóvását: mondhatni kényszerintézkedés a sarki vadak rács mögé helyezése. A Hudson-öböl partján fekvő település azért építette a börtönt, akkor 23 cellával, hogy a jég elolvadtál a területére tévedt jegesmedvéket, ha nem sikerül elriasztani, bezárja, amíg a téllel együtt vissza nem tér a jég.

A kezdeti időszakhoz képest luxuskörülményeket biztosítanak a ragadozóknak, már amennyire fényűzésnek számít a légkondinicionált zárka.

Manitoba tartomány természetmegóvási minisztériumának szóvivője arról is beszámolt, hogy ha a létesítmény a kapacitásánál több medve befogadására kényszerülne, a "foglyok" egy részét helikopter igénybe vételével távolítják el és engedik szabadon- írja a 123.hu. Ez azonban rendkívül költséges eljárás, s hogy ritkábban kelljen hozzá folyamodni, a börtönbővítés mellett döntöttek.

Tavaly egyébként 58 állatot tartottak fogva a churchilli fogdában, de volt már ennek csaknem háromszorosa is a fogolyállomány.

A városban – nyilván nagyrészt a létesítménynek köszönhetően – utoljára 23 évvel ezelőtt történt halálos kimenetelű ember elleni jegesmedve-támadás.

stop.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: