2018-06-10 07:04:24• hírek • Bede Emőke

Borsos bírságot kapott a higiéniai szabályokra fittyet hányó cukrászda

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgazóság (DSVSA) ellenőrei az elmúlt héten sem unatkoztak: összesen 216 akciót hajtottak végre.

Az ellenőrzött helyszínek között voltak professzionális állatgazdaságok, szupermarketek, piacok, pékségek, csomagolóegységek, de a nyár beköszöntével megnőtt a panziók forgalma is, így ezek sem úszták meg az ellenőrzést. A felsoroltak egyikével sem volt probléma, viszont egy avasfelsőfalusi cukrászda bizony nem úszta meg egy enyje-bejnyével. A hivatalos jelentés szerint a cukrászda fittyet hányt az érvényben levő higiéniai jogszabályokra, arra alkalmatlan körülmények között árulta a termékeket a sütire vágyó betérőknek. Mulasztásáért a hely 600 lejes bírságot kapott.

 

Mindemellet a DSVSA megfogalmazott néhány tanácsot, már ami az élelmiszerek helyes tárolását jelenti a kánikulában. Mint írják, a frissen vásárolt élelmiszereket minél rövidebb időn belül tegyük hűtőbe, s fokozottan figyeljünk a szavatossági idejükre. A főtt ételeket is tegyük hűtőbe, az edény azonban mindig legyen lefedve. Ha valami mégis megromlott, azonnal dobjuk ki, ugyanis a terméken található baktériumok könnyen átkerülhetnek a többi élelmiszerre is. A zöldségeket-gyümölcsöket mossuk meg, mielőtt eltesszük, de ez nem váltja ki a fogyasztás előtti megmosást. Végezetül arra is figyelmeztetnek, hogy ha valamit kiolvasztottunk, semmi esetre se tegyük vissza azt a fagyasztóba. Talán ezek maguktól értetődő tanácsoknak tűnnek, azonban mégis jó őket szem előtt tartani ebben a nagy melegben, amikor az elölhagyott étel már rövid időn belül is képes megromlani. Azt pedig már mondanunk sem kell, hogy ezek elfogyasztása igencsak kellemetlen órákat, napokat idézhet bárki számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: