2010-08-26 13:52:17• hírek • MTI/Reuters

Borsónyi békát fedeztek fel

Borsó-nagyságú békát fedeztek fel tudósok a délkelet-ázsiai Borneó szigetén, a legkisebbet, amely Ázsiában, Afrikában vagy Európában található.

Az új mikrofaj kifejlett hímjeinek mérete 10,6 és 12,8 milliméter között van. A borsónyi kétéltű a Microhyla nepenthicola nevet kapta a borneói növény után, amelyen él a Zootaxa című rendszertani magazinban megjelent tanulmány szerint.
Indraneil Das, a Malajzia Sarawak Egyetem biodiverzitással és környezetvédelemmel foglalkozó intézetének munkatársa elmondta, hogy az alfajt eredetileg tévesen azonosították múzeumokban.

"A tudósok vélhetően azt gondolták, hogy más faj fiatal egyedeiről van szó, ám kiderült, hogy az újonnan felfedezett mikroméretű faj kifejlett példányai" - tette hozzá Das.

A mini békákat a malajziai Sarawak állam Kubah Nemzeti Parkjában a Gunung Serapi hegy csúcsára vezető út szélén találták. A kutatók visszaemlékezése szerint a békákra végül "durva, reszelős" hívóhangjuk nyomán bukkantak, amelyre a napnyugta kezdetekor zendítettek. Ezután egy darabka fehér ruhára ugratták a békákat, hogy tanulmányozhassák őket.
A felfedezés egy átfogó keresés része volt, amelyet a Conservation International nevű szervezet vezetett a 100 elveszett kétéltűt "újrafelfedező" nemzetközi szakértői csoporttal közösen.


A világ legkisebb békáját fedezték fel
A világ legkisebb békáját fedezték fel


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: