2009-04-17 10:07:35• hírek • Tóth Klarissz

Bőrproblémák és stresszhatás

A bőr, különösen az arcbőr akarva-akaratlanul leleplez bennünket. Szó szerint kiül a bőrünkre, hogy milyen lelkiállapotban vagyunk vagy éppen milyen ételeket fogyasztunk.

Napjainkban egyre több bizonyíték szolgál arra, hogy a stressz, a fel nem dolgozott negatív élmények kihatással vannak az arcbőr állapotára. A legtöbben ezt magukon is megfigyelhetik. Egy-egy stresszes időszakot követően nyúzottabb, fakóbb és élettelenebb a bőrük.

Jól tudják ezt a serdülőkorban és leginkább vizsgaidőszakban lévő diákok is. A hormonális problémákat leszámítva, a megmérettetést követően a bőr viaszáll normál állapotába. Érdekes módon a testi-, fizikai stressz nem vált ki bőrproblémákat (pl. nagyobb erőkifejtés vagy sportolás esetében), éppen ellenkezőleg ennek hatására letisztul a bőr. A bőr érzékeny szerkezet, amely közvetlen kapcsolatban van szellemi, fizikai és érzelmi állapotunkkal. A pozitív fizikai stressz azonban nem hat rá negatívan. Pozitív stressz (pl. szerelem) hatására valósággal kivirul az arcunk.

A stressz és a szorongás bőrproblémákat eredményeznek. Azok a negatív élmények és konfliktusok, melyeket nem dolgozunk fel, pszichoszomatikus tüneteket, pl. bőrproblémákat eredményeznek. Kutatások bizonyítják, hogy stressz hatására kölcsönhatásba lép egymással az agyvelő, az immunrendszer és a hormonháztartás. Tulajdonképpen a bőr, a szív és az agy összjátékáról van szó.

A pszichikai hatásokon kívül bőrünk arról is árulkodik, hogy mivel táplálkozunk és nap mint nap milyen ételeket veszünk magunkhoz. A szakorvosok azt hangsúlyozzák, hogy azoknak a személyeknek, akiknek bőrproblémáik vannak és az átlagostól jóval érzékenyebb a bőrük, ne tartózkodjanak huzamosabb ideig dohányfüstös helyiségben, lehetőleg kerüljék a fokozott stresszhatásokat, ne fogyasszanak savas gyümölcsöket és étrendjükből mellőzzék a zsíros, fűszeres ételeket!

A stressz és szorongás érzékenyebbé teszik a bőrt

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: