2009-11-19 17:10:30• hírek • Gozner Gertrud

Borotválkozás nővel

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ valamint a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesülete november 19-én Aurel Tent festőművész kiállítására invitálta a szatmári művészetet szerető közönséget.

A megnyitóra délután 17 órakor került sor az Alkotóház Galériában. A 79 éves művész az Alkotóház egyik legidősebb és legaktívabb tagja, megszámlálhatatlan egyéni és közös tárlatot tudhat maga mögött.

Felician Pop, a központ igazgatója szerint Aurel Tent munkái mind üzeneteket hordoznak, a festő mélyen hisz a művészetben és folyamatosan harcol érte. Kiállításain még ilyen idősen is mindig újjal és meglepővel jelentkezik - magyarázta Pop. Nem vasárnapi festő, hanem folyamatos művész, aki vallja, hogy a művészet mindenkit jobbá tesz.

Gergely Csaba, az Alkotóház elnöke szintén méltatta az idős mestert. Elmondása szerint Aurel Tent kiformálódott, embercentrikus alkotó, aki kötődik a hagyományokhoz, a népművészethez. Ezen kívül igazán termékeny művész, idén ez már a harmadik egyéni kiállítása, és túl van hat közös tárlaton is.

Aurel Tent 1930 november 18-án született Nagyváradon, iskoláit Temesváron végezte, és itt vette az első rajz és festészeti leckéit Lehmann festőművésztől. Miután elvégezte Székelyudvarhelyen az elméleti líceumot, Kolozsváron beiratkozott a Képzőművészeti Akadémiára, amit egy évi tanulmány után félbehagyott. Ezek után a brassói Műszaki Intézet diákja lett, majd elvégezte a bákói művészeti iskolát. Szintén Bákóban nyitotta meg az első egyéni kiállítását akvarellekből.

Ezután egymást követték a különböző tárlatok az országban. Az első határon túli kiállítására 2005-ben került sor: grafikáit és festményeit Ausztriában mutatták be. 2007-ben  a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ kinevezte a művészet nagy öregjének.



Felician Pop, Aurel Tent és Gergely Csaba a megnyitón


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: