2019-06-14 06:27:13• hírek • Nagy Tímea

Borókagyökeres táborozási lehetőségek a vakációban kicsiknek és nagyoknak egyaránt

Jó néhány programlehetőséget kínál a Borókagyökér Egyesület az elkövetkező 3 hónapra. Itt a lista és a táborok ismertetője:

Június 26-30.: Szatmári szilke: fazekastalálkozó, konferencia és verseny

 

Az esemény egy konferenciával egybekötött versenyt és vásárt foglal magába. A konferenciát Dr. Mara Lobonț Pușcaș, a Szatmári Megyei Múzeum Néprajz Osztályának vezetője nyitja meg. Az előadásokat gyakorlati rész követi, mely egy komplex megmérettetés. A zsűri előtt minden versenyző:

- bemutat egy otthonról hozott saját készítésű szatmári szilkét és egy szabadon választott szatmári-nagybányai ornamentikával ellátott hagyományos fazekas tárgyat.
- zsűri előtt reprodukál egy szilkét
- főzőverseny keretén belül, saját portékájában elkészít egy eledelt, ami bírálva lesz.

 

Ezen kívül még számos érdekes programlehetőséget tartogat a találkozó és konferencia, melyre hét határról várják a jelentkezőket. Az előadások magyar és román nyelven hangzanak el. A program bővebben erre a hivatkozásra kattintva érhető el.

 

Július 6-13.: Néptáncoktatás alapjai nem csak táncoktatók számára

 

Az oktatók: Babinecz Sándor, Dr. Lévai Péter és Szabó János sok-sok gyakorlati tapasztalattal, fontos és hasznos módszertani ismeretekkel rendelkeznek, ezek birtokában az oktatás élményszerű tanítási gyakorlattá válik. Az tábor alatt lehetőség van a következő ismeretek elsajátítására::

• a magyar néptánc alaplépéseinek rendszerezése,
• a táncos mozgás tanításának életkori sajátossága,
• a tánc- előkészítő mozgások rendszerezése,
• testtudat kialakítása, a mozgáskoordináció fejlesztése,
• táncos szemlélet és gondolkodás kialakítása.

 

További információ ide kattintva érhető el.

 

Július 7-18.: Ezer Kötés Köt Egybe: Petar Ilijin mester fakötésekkel foglalkozó alkotótábora 

 

A fakötés mestere megosztja tudományát másokkal is: Petar Ilijin Szatmárnémetibe látogat. Több évtizede remekel ács és tetőfedő szakmában. Képzéseire, tréningjeire százai látogatnak el évente.

Petar Ilijin mester több mint ezer rögzítési módot és technikát ismer, amelyeket nem csak az ácsok és az asztalosok, de azok a mesterek is szívesen használnak, akik fa szerkezetet építenének, vagy esetleg tetőt javítanak.

 

A tábort nem csak ácsok és asztalosok számára hirdették meg, hanem minden ügyes kezű érdeklődőnek. További részletek erre a hivatkozásra kattintva.

 

Július 7-13. és július 21-27.: Alkotótábor ifjaknak két korcsoportban

 

Elébb a 8-12 éves korosztály, majd a 13-21 éves korosztály tölthet egy hetet a népi mesterségek bűvkörében a Borókagyökér Egyesületnél. A gyermekek és a fiatalok minden olyan hagyományos mesterséggel megismerkedhetnek, melyekkel a hétköznapok során már nagyon ritkán találkozik az ember. Nem csak kézzel, hanem eszközökkel készített tárgyakat is fabrikálnak a csemeték, mely fejleszti az eszközhasználati készséget és a kézügyességet egyaránt. A kézműves foglalkozások amellett, hogy jó mókának tűnnek, türelemre és kitartásra is okítanak, no meg barátságok szövődnek az egy hetes turnusok alatt.

 

Részletek erre a hivatkozásra kattintva.

 

Július 21-27.: Kosárfonó tanfolyam és tábor kezdők számára

 

A tanfolyamon a résztvevők a kosárfonás alapjait sajátíthatják el, az elméleti és gyakorlati foglalkozások során betekintést nyerhetnek a népi szakma világába, megismerkedhetnek a felhasznált alapanyagokkal, eszközökkel. A munkafolyam során zöld venyige felhasználásával alkothatnak az érdeklődök. Oktató: Takács Judit.

 

Részletek ide kattintva.

 

Július 21-27.: A batik technika és textilfestő tábor Makoldi Gizóval

 

"Egy pamut anyagon próbálhatjátok ki a batiktechnika alapjait viaszolással és textilfestéssel" - mesél a kurzusról az oktató, Makoldi Gizó, majd így folytatja: "A július 21-27-i hét alatt megfestjük az anyagot, amit majd fixálás után tudtok hazavinni. A műhelymunkához előképzettség nem szükséges. Továbbá kipróbálhatod a főzős batikot több színben is, ami alkalmas ágyneműhuzat, vagy póló, illetve ruha festésére. Hozd magaddal érdeklődésed, alkotókedvedet és kényelmes ruhát, ami nem tragédia, ha festékes lesz!"

 

További információk ide kattintva.

 

Jelentkezni a hosszabb ismertetőkben leírtak szerint lehetséges. Kellemes kézműves nyarat mindenki számára!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: