2009-08-29 17:37:03• hírek • Gozner Gertrud

Borkóstolás a Kossuth-kertben

A Partiumi Magyar Napok keretén belül borkóstolásra is lehetőség nyílik, ahol bárki megízlelheti az országos és nemzetközi szinten is elismert bélteki Nachbil nemes borokat.

A Nachbil borok története 1997-re nyúlik vissza, amikor a Németországban élő cégalapító, Johann Brutler egy vakáció során az egyik barátjával egy régi romos borászatot látogatott meg Olaszországban, amit nagyon drágán kínálták. Ekkor jött az ötlet, hogy ugyanezt szülőföldjén, Bélteken sokkal kevesebb pénzből létre lehetne hozni.

Így 1999-ben megalapították a Nachbil borászatot, és a bélteki dombokon a hagyományos fajták mellett 15 hektáron nemzetközi szőlőfajtákat kezdtek termeszteni. Először burgundi fajtákat ültettek, és mivel nagy sikere volt a boraiknak, újabb fajtákat telepítettek be - nyilatkozta lapunknak Johann Brutler. A Nachbil borokat először külföldön értékesítették, majd a hazai piac felé fordult figyelmük.


Johann Brutler, a bélteki Nachbil borászat megalapítója


Romániában csak borszaküzletekben és az ország nagyobb városaiban bizonyos kiemelt éttermek kínálatában lehet a Nachbil borokkal találkozni. Ugyanakkor tervbe van véve egy Szatmár megyei, a bélteki borokra szakosodott üzlet megalapítása is - tudtuk meg Brutlertől.

A cég termékeit számos jelentős díjjal jutalmazták, a fehér boraik közül különösen elismert a Chardonnay, a Rajna Rizling és a fűszeres Traminer, vörösborok közül pedig a Pinot Noir és a Syrah szőlőfajtákból nyert nedűk.

Johann Brutler vállalkozásának legfőbb filozófiája, hogy csak minőségi borokat érdemes előállítani, valamint szeretnék a borkultúrát újraéleszteni a szatmári vidékeken is. Amint Brutler kifejette, a borászok feladata megtanítani a klienst, hogy értékelje a bort, és megkülönböztesse a silányat a minőségitől.

Ennek érdekében Bélteken a Nachbil pincészetben az érdeklődők számára borprezentációkat és irányított borkóstolást tartanak, amely során gyakorolni lehet az értékes borok felismerését. A Nachbil borokat bárki megkóstolhatja, aki kilátogat a Partiumi Magyar Napok rendezvényeire a Kossuth-kertbe.


A bélteki nemes borok országos és nemzetközi hírnévre tettek szert


 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: