2008-04-10 20:08:11• hírek • István Löchli

Borhibák: törések

 A megtört bor szaga sajátosságos, kenyérhéjra vagy aszalt gyümölcsre emlékeztet.

Barnatörés

 A fiatal fehér és vörösborok hibája abban nyilvánul meg, hogy amikor a bor erjedés után a levegővel érintkezik, színe kezdetben a bor felületén, majd lefelé terjedve annak egészében megtörik. A fehérborok színe kezdetben világosbarna majd barna s végül csokoládé barna lesz. A megtört bor szaga sajátosságos, kenyérhéjra vagy aszalt gyümölcsre emlékeztet, íze kellemetlen. Jó elvégezni a törési próbát, egy pohár bort szobahőmérsékleten tartani 3-4 napot.

Kezelés: A must és a bor szakszerű kénezésével a barnatörés megelőzhető, illetve javítható. A megtört bor színét csersavzselatinos vagy szénderítéssel javíthatjuk.

Feketetörés

A lágy fehér és vörösborban fordul elő. Oxidációs folyamat.

Kezelés: A savtartalom, főleg a citromsav védi a bort a feketetöréstől. A leghatásosabb megelőzés a kékderítés, mivel a sárga vérlúgsó eltávolítja a borból a vasat.

Fehértörés

Oxidációs folyamat, kellemetlenebb hiba mint a feketetörés, bár derítés után a borok megtisztulnak, bizonyos idő után újra megzavarosodnak. Ezért a fehértörést legjobb megelőzni, a savtartalmat citromsavval meg kell emelni. Jellegzetessége ennek a borhibának, hogy a szürkésfehér csapadék napfény hatására eltűnik, de ha a bort sötét helyre visszük ismét megjelenik.

Fehértörésre is elsősorban a lágy borok hajlamosak. A bor fehértörésre hajlamos akkor, ha 100 ml borhoz 5 csepp 3%-os hidrogénperoxidot (H2O2) adva a bor szürkésfehérre megzavarosodik és a csapadék 24 óra alatt leülepszik.

Rezestörés

Redukciós folyamat, csak levegő hiányában áll elő. Ritkán előforduló borhiba, mely erősen kénezett fehérboroknál jelentkezik. Levegő hatására a hiba megszűnik. A bor rozsdás színnel megzavarosodik és keserű ízű lesz.

Kezelés: Megelőzés céljából ügyeljünk arra, hogy réz ne kerüljön a borba. Ne permetezzünk rézgáliccal a szőlő érése alatt. Kékderítéssel a rezestörés is javítható, mert a rezet oldhatatlan rézferrocianid alakban kicsapja a borból.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: