2013-05-14 15:51:18• hírek • MTI, szatmar.ro

Borboly koholmánynak tarja a vádakat

Koholmánynak tartja az ellene megfogalmazott vádat Borboly Csaba, a székelyföldi Hargita megye önkormányzatának hétfőn őrizetbe vett elnöke.

Borboly Csaba az ügyészség 29 napos letartóztatási kéréséről dönteni hivatott Marosvásárhelyi Táblabíróságon való előállításakor kedden újságíróknak kijelentette: csak a Hargita megyei utakat akarta leaszfaltoztatni, ezek ugyanis negyven éve nem voltak aszfaltozva. A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi területi szolgálata ugyanebben az ügyben Sófalvi Lászlót, a Hargita Megyei Tanács volt alelnökét is őrizetbe vette. A Marosvásárhelyi Táblabíróságnak így négy személy előzetes letartóztatására vonatkozó ügyészségi indítványt kell kedden elbírálnia. Valamennyien a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) tartoznak.

Sergiu Bogdan, Borboly Csaba ügyvédje újságíróknak nyilatkozva nehezen megmagyarázhatónak nevezte, hogy egy 2010-es ügyben az iratok háromévi vizsgálata után miért indokolt az őrizetbe vétel. Az ügyvéd azt is megjegyezte, hogy védencében megütközést keltett az ügyészségi intézkedés.

A DNA hétfőn vette őrizetbe Borboly Csabát, a Hargita megyei önkormányzat elnökét. Az intézkedésről kiadott közlemény szerint Borboly Csaba indokolatlanul fizetett ki jelentős, útjavításra szánt összegeket egy olyan cégnek, amely a szintén őrizetbe vett Pálffy Domokos megyei önkormányzati képviselő tényleges irányítása alatt működött. Ezzel - mint a közleményben olvasható - közel 1,8 millió lej kárt okozott az államnak. A DNA közleménye szerint Borboly Csaba megkövetelte egy cégtől, hogy az önkormányzat által kifizetett összeg tíz százalékával támogasson egy egyesületet. Az ügyészség úgy vélte, a tanácselnök a nyomok eltüntetése céljából követett el további törvénytelenségeket.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfői nyilatkozatában leszögezte: a szövetség bízik a Hargita megyei önkormányzat vezetőjének ártatlanságában. Ugyanakkor értetlenségének és megdöbbenésének adott hangot az ügyészségi intézkedés miatt. Közölte: a szövetség nem tartja véletlennek, hogy a DNA alig két héttel az RMDSZ csíkszeredai kongresszusa előtt kezdett nyomozni ismét egy többéves ügyben.

Megfélemlítési kísérletnek tartják

A román karhatalom "aljas megfélemlítési kísérletének" nevezték Borboly Csabának, a Hargita megyei tanács elnökének meghurcolását a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székelyföldi önkormányzati vezetői, akik keddi állásfoglalásukban szolidaritásukról biztosították a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által hétfőn őrizetbe vett kollégájukat.

Az aláírók - köztük Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke - szerint az ügyészségi akció a magyar közösség intézményei és jelképei elleni támadássorozat része. Leszögezték: nem hagyják magukat megfélemlíteni, közösségük tagjait és vezetőit megvédik.

Kereskényi: nem véletlen a mostani támadás

Kereskényi Gábor Szatmár megyei parlamenti képviselő a Szatmár.ro megkeresésére elmondta: Borboly 2008 óta áll a Hargita Megyei Tanács élén, a megye pedig azóta komoly fejlődésen, látványos pozitív változásokon esett át. A képviselő szívós, nagy munkabírású emberként ismerte meg Borboly Csabát. Szerinte nem véletlen, hogy tíz nappal az RMDSZ kongresszusa előtt robbant ki az ügy, ez mindenképpen politikai hátteret sejtet. Kereskényi Gábor nyilatkozatában reményének adott hangot, miszerint fény derül majd az igazságra és Borboly ártatlanságára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: