2011-07-13 14:35:35• hírek • Kocsis Zoltán

Egy lakás miatt csúszik a szeméttelep átadása

Elmarad a szamosdobi ökologikus szeméttelep valamint az érendrédi vízhálózat hivatalos átadása, melyre csütörtökön került volna sor. Borbély László környezetvédelmi miniszter ugyanis nem tud részt venni az ünnepségen. Ennek okát hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, ám vélhetően köze van a körülötte kirobbant megvesztegetési botrányhoz.

Az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) Bihar megyei szervezete vizsgálatot indított az avasfelsőfalui Ioan Ciocan ellen, aki az Avasfelsőfaluban székelő Lescaci Com SRL egyedüli részvényese. Az említett cég az elmúlt két évben összesen 19 munkaszerződést kötött az Országos Vízügyi Hatósággal, összesen 50 millió euró értékben. A DNA munkatársai vizsgálatot kezdeményeztek Ioan Ciocan ellen, aki mellesleg a szociáldemokrata parlamenti képviselő Gheorghe Ciocan veje, befolyással való üzérkedés címén. A gyanú szerint Lescaci Com SRL. Szepessy Szabolcsnak, Borbély László tanácsosának a közreműködésével jutott el a miniszterhez, akinek a gyereke anyósának lakásán komoly felújítási munkálatokat végzett a cég - állítólag 20.000 eurós ingyenmunka volt a köszönet az állami szerződésekért. Legalábbis a gyanú szerint, hisz az Országos Vízügyi Hatóság a környezetvédelmi és erdészeti minisztérium égisze alá tartozik.

Bár Kelemen Hunor kultuszminiszter, egyben az RMDSZ elnöke egy szerdai nyilatkozatában teljes vállszélességgel kiáll kollégája mellett, ugyanakkor állítólag a szövetség berkein belül már szóba kerültek Borbély esetleges utódainak nevei. A pártelnök elmondta, hogy az RMDSZ teljes mértékben támogatja Borbélyt, ő maga pedig meg van róla győződve, hogy egy „jó, hatékony, ügyes, szorgalmas és komoly" miniszterről van szó. „Biztos vagyok benne, hogy napokon belül tisztázódni fog az ügy és bebizonyosodik, hogy Borbély László ártatlan", mondta a pártelnök. Kelemen kijelentette, hogy Emil Boc miniszterelnök is támogatásáról biztosította Borbélyt. A kultuszminiszter nem ért egyet ugyanakkor Lakatos Péter feltevésével sem, hitet téve a DNA politikai függetlensége mellett.



Politikai manipuláció vagy sem,  Borbély bajban van


Lakatos Péter RMDSZ-es képviselő ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy ő politikai manipulációt sejt a botrány mögött. Szerinte az a tény, hogy ez most robbant ki, arra enged következtetni, hogy így akarnak bosszút állni az RMDSZ-en, amiért az nem támogatta a Traian Basescu államfő és a nagyobbik kormánypárt, a PDL elképzeléseit az ország adminisztratív újrafelosztásával kapcsolatban.

Akármennyire is támogatásáról biztosította Borbélyt az RMDSZ, a Realitatea.net hírügynökség a szövetségen belül forrásokra hivatkozva azt írja, hogy már két név is felkerült arra a listára, amely a miniszter esetleges utódját tartalmazza. Az egyik Tánczos Barna, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, a másik pedig állítólag Kóródi Attila, egykori környezetvédelmi miniszter.

Hogy mi lesz a szamosdobi szemétteleppel és az érendrédi vízhálózattal, azt egyelőre teljes homály fedi. A Szatmár Megyei Tanács rövid közleményben közli a sajtóval, hogy Borbély László miniszter látogatása elmarad, a szeméttelep egyes számú cellájának felavatási időpontjáról pedig a későbbiekben értesítik a média képviselőit...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: