2012-01-25 13:24:30• hírek • Szatmár.ro, Mti

Érdekes fordulat: júniusban helyhatósági választások!

Az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította szerdán a romániai önkormányzati és parlamenti választások összevonását. A jelen jogállás szerint június elején lesznek a helyhatósági választások. Csehi Árpád megyei RMDSZ-elnök szerint az események felgyorsulnak, április elejéig el kell dönteni, kik lesznek a szövetség jelöltjei.

A kormány kezdeményezte a nyáron esedékes helyhatósági választások év végére halasztását azért, hogy a várhatóan november végén sorra kerülő parlamenti választással egy időben tartsák meg a két megmérettetést. A belügyminisztérium által kidolgozott törvénytervezetet rendkívüli eljárással, úgynevezett felelősségvállalással, vagyis parlamenti vita nélkül fogadták el. Az ellenzéki pártok az alkotmánybíróságon támadták meg a jogszabályt, a támadás pedig sikert hozott az ellenzék számára.

- Mindenképp érdekes fejlemény, hogy alkotmányellenesnek minősítették a választások összevonását, s ennek ugyanúgy vannak előnyei és hátrányai, ahogy az egyszerre tartott választásoknak is voltak. A jelen jogállás szerint ennek értelmében június elején lesznek a helyhatósági választások, bár nem elképzelhetetlen, hogy az alkotmányellenességet egy egyszerű sürgősségi rendelettel meg lehet szüntetni. Egy biztos: ha júniusban lesznek a polgármester és helyi tanácsi valamint megyei tanácselnöki és tanácsi választások, az események felgyorsulnak az RMDSZ számára. Április elejéig be kell nyújtani a jelöltek listáját, ezt megelőzően pedig meg kell tartani az összes előválasztást. Azokban a pártokban, ahol egy íróasztal mellett dől el a jelölt kiléte, ott egyszerű a helyzet, az RMDSZ-en belüli demokratikus módszer azonban jóval több időt igényel - mondta el a Szatmár.ro kérdésére Csehi Árpád, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke.

A helyhatósági választások új időpontban való rendezése nem befolyásolja a győztes meghatározásának módját: a relatív többség dönt, tehát - példának okáért - az lesz a polgármester, aki az első és egyetlen fordulóban a legtöbb szavazatot kapja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: