2011-12-05 09:05:37• hírek • mediafax.ro

Borbély - még tárgyalni kell a választásokról

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke vasárnap a MEDIAFAX tudósítójának azt nyilatkozta, hogy a koalícióban kell megtárgyalni a belügyminisztérium javaslatát, amely megőrzi a parlamenti képviselet jelenlegi arányát, a szövetség azt a változatot támogatja, amelyről egyezség született.

Borbély kifejtette, hogy a koalícióban kell megvitatni a Közigazgatási és Belügyminisztérium tervezetét a 2012-es választások összevonásáról. Véleménye szerint a szövetség szeretné, ha arról a változatról születne döntés, amelyről megállapodtak a koalícióban, amely szerint a képviselőház 65 százalékát választókörzetekben, 35 százalékát listán választanák meg és az idei népszámlálási adatok függvényében is csökkenne a honatyák száma. „Én a régi tervezetet ismerem. A koalícióban megállapodtunk a javaslatról. Ez a minisztérium tervezete, meg kell tárgyalnunk. Mi a régi változatot támogatjuk", mondotta Borbély.

A Közigazgatási és Belügyminisztérium tervezete a 2012-es választások összevonására vonatkozik, de megőrzi az aktuális törvényekben szereplő képviseleti arányt, ami azt jelenti, nem csökken a honatyák száma, a helyi választásoknál a lakosság 2012. január elsejei számát veszik figyelembe, a parlamenti választásoknál a 2011. október 31-it.

A tervezet december 12-ig van közvitán és a benne szereplő képviseleti arány szerint 70.000 lakosra jut egy képviselő, 160.000 lakosra egy szenátor. Az is szerepel benne, hogy a parlamenti választások esetében azt a lakosságszámot veszik alapul, amelyet a Közigazgatási és Belügyminisztérium Lakosságnyilvántartó Hivatala közöl a 2011. október 31-i adatok alapján.

A tervezetben szereplő adatok szerint 2011. október 31-én 22.305.133 volt az ország lakossága. Ebből az következik, hogy a honatyák száma nem csökken, úgy ahogy a lakosság a 2009-es népszavazáson megszavazta és ahogy nemrég a koalíció is döntött. A Közigazgatási és Belügyminisztérium törvénye azt is javasolja, hogy amíg meg nem jelenik a 2012-es választások eredménye a Hivatalos Közlönyben, felfüggesztik azokat a jogszabályokat amelyek jelen pillanatban külön-külön szabályozzák a parlamenti és önkormányzati választások megszervezését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: