2012-06-06 18:19:11• hírek • Kocsis Zoltán

Borbély: Példaértékű Szatmár szemétgazdálkodása

„Szatmár megyét mindig példaként szoktam felhozni, ha a szeméttárolásról van szó. Romániában ugyanis Szatmár és Suceava megye volt az egyetlen, amely mikor látta, hogy az addigi szemétgazdálkodás nem felel meg az uniós normáknak, nem várt meg semmilyen kormányi direktívát, hanem saját kezdeményezésből és jelentős anyagi hozzájárulással modern szeméttározó létrehozásán kezdett el dolgozni", jelentette ki Borbély László egykori környezetvédelmi miniszter.

A Szamosdobon tett látogatása alkalmából az RMDSZ alelnöke szülővárosát hozta fel negatív példaként, ezzel is kiemelve Szatmár megye és Szatmárnémeti érdemeit. „Tudomásom szerint Szatmárnémeti az első olyan municípium, ahol beindult a szelektív szemétgyűjtés, de mindenképpen az első között van. Az elsők között van abban a tekintetben is, hogy nem városi szeméttelepre szállítja a szemetet és abban a tekintetben is, hogy nemsokára bezár a városi szeméttelep. Ezzel szemben Marosvásárhelyen három éve illegálisan hordják a szemetet arra a szeméttelepre, amelynek 2009-ben be kellett volna zárnia".

Az egykori környezetvédelmi miniszter Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács, Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere, Erdei István parlamenti képviselő és Günthner Tibor szenátor kíséretében tett látogatást szerdán a szamosdobi szeméttelepen. Itt Ioan Ardelean, a szeméttározót üzemeltető közszolgálati intézmény vezetője beszámolt azokról a fejleményekről, amik azóta történtek, amióta Borbély utoljára ott járt. Eltűnt például az a hatalmas szeméthegy, ahová ideiglenesen elhelyezték a szemetet; bemutatta a szelektív hulladékgyűjtés által lehetővé váló előszelektáló működését valamint a növényi hulladékok komposztálásának folyamatát. Elmondta továbbá, hogy Csehivel látogatást tettek a miskolci szeméttelepen, ahol egy olyan technológiát tanulmányoztak, amely által bioüzemanyagot lehet létrehozni a szemétből. Ennek megvalósításáért egy határon átívelő pályázatot is elkészítettek.

Ilyés, Csehi és Borbély egyetértett abban, hogy milyen fontos a lakosság tudatosítása a szelektív szemétgyűjtés terén. Az egykori tárcavezető megemlítette azt is, hogy Szatmár megyének idén 15 millió lejt kell kapnia a különböző szeméttelepek bezárására: ezek közül a nagykárolyira és a tasnádira november végén végérvényesen lakat kerülhet.

A szamosdobi ökologikus szeméttározó összesen 117 millió lejből épült. Ebből 85 millió lejt a környezetvédelmi minisztérium fizetett, a fennálló részt pedig a megyei tanács. A 22 hektáros területen öt cellát alakítanak majd ki, ami előreláthatóan három évtizedig megoldja a szemét tárolását. Jelenleg napi átlagban 35-40 szemétszállító kamion fut be a telepre, egy teherautóra pedig 24 köbméter szemét fér fel.

Szatmárnémetibe visszaérve a Coposu sétányon található „gödörben" a Borbély, Csehi, Ilyés és Erdei alkotta zsűri díjazta négy iskola (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Református Gimnázium, Balcescu-Petőfi Általános Iskola, 21-es számú általános iskola) diákjainak alkotásait. A gyerekek feladata az volt, hogy elhasznált tejesdobozokból alkossanak valamit. Elkészült például az Eiffel-torony mása, amelyet stílszerűen nevezhetünk Tejfeltoronynak is. A fődíjat, egy pizzameghívást az egyik, a Szakszervezetek Művelődési Háza melletti étterembe, végül a felekezeti iskola diákjai nyerték, akik egy egész kis világot építettek, amihez kísérőmesét is költöttek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: