2012-08-21 11:52:30• hírek • Szatmár.ro

Az RMDSZ megkezdte az előkészületeket: lehet jelentkezni

Őri-Pákay Franciska
Őri-Pákay Franciska

Mint minden választás előtt - legyen az helyhatósági vagy parlamenti - az RMDSZ a demokratikusság alapelvei szerint saját, belső kiválasztási folyamatot indít meg. A Szatmár megyei előkészületekről a megyei szervezet ügyvezető elnökét, Őri-Pákay Franciskát kérdeztük.

- Miért van szükség a belső megmérettetésre?

- Az RMDSZ-nek nem csak a nevében szerepel a demokratikus szó. A jelöltállítási folyamatra azért van szükség, hogy biztosítani tudjuk az esélyegyenlőséget, a nyitottságot, s a jelöltek közül az indulhasson a megmérettetésen, aki hatékonyan tudja majd képviselni a megye lakosságát a parlamentben, legyen szó a képviselőházról vagy a szenátusról.

- Hol tartanak most a folyamat előkészületei, s melyek a következő lépések?

- A szervezet megjelölte a választási bizottság tagjait, akiknek augusztus 25. és szeptember 10. között a feladatuk mindössze annyi, hogy ellenőrizzék és iktassák a jelöltek által összeállított dossziét. A dossziénak tartalmaznia kell egy sor nyilatkozatot, amelyek megtalálhatóak az RMDSZ szatmárnémeti székházában, de elérhető a megyei szervezet honlapján augusztus 25-től. Szatmár megyében a rangsoroló gyűlés szeptember 21-én lesz, ahol a jelöltek megmérkőznek egymással, és a döntéssel megbízott testület szavaz a sorrendről.

-  Ez azt jelenti, hogy bárki jelentkezhet?


- Amennyiben minden RMDSZ által támasztott feltételnek eleget tud tenni, és a fentebb említett határidőn belül benyújtja a jelentkezéshez szükséges dossziét, akkor azt kell mondanom, hogy igen, bárki jelentkezhet. Természetesen tisztában kell lennie azzal, hogy vannak bizonyos alapfokú elvárások: a román nyelv megfelelő szintű ismerete, de nem árt, ha valamely más idegen nyelvet is beszél, aki jelentkezni akar. A belső szabályokon túl ott van még az Alkotmány 37. cikkelye, amely plusz feltételeket szab meg.

- Mikor derül ki, hogy kik Szatmár megyében a jelöltek?

- Szeptember 10-én délután 4 óráig adhatják le a dossziékat az RMDSZ szatmárnémeti székházában, s onnan a választási bizottságnak 24 órája van azt nyilvánosságra hozni. Ha minden szükséges eljárást elvégeztünk, akkor legkésőbb szeptember 15-én lezárul a folyamat, s akkor már csak a rangsorolás választja el a lakosságot attól, hogy megtudja, melyik körzetben ki lesz az RMDSZ képviselő-, illetőleg szenátor jelöltje a parlamenti választásokra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: