2008-03-31 16:04:50• hírek • István Löchli

Borászat: Palackozás otthon

 Egy - egy öreg bor megízlelése a baráti összejövetelek hangulatát is nagyban emelheti.

A különösen jó évjáratok termése, a különlegesebb minőségű borok késztetik a bortermelőt a minőség hosszabb ideig való megőrzésére. A palackbazárt borok képezhetik gyűjtemény alapját vagy szolgálhatnak szakmai összevetésekre, tanulságok levonására.

Egy – egy öreg bor megízlelése a baráti összejövetelek hangulatát is nagyban emelheti.

Pasteur óta tudjuk, hogy a borban lefolyó előnyös és hátrányos változások kiváltója a levegő. Azt is ő bizonyította először, hogy ha a bort légmentesen üvegbe zárjuk, az gyakorlatilag éveken át, a palackba fejtés állapotban marad. A palackozás az egyetlen módszer, mellyel a bort adott legszebb állapotában (fejlődése tetőpontján) megtarthatjuk, és hanyatlását hosszabb időre meggátolhatjuk.

Most a palackozásnak csak azt a fokozatát tárgyaljuk, amelyet egy lelkes kertbarát is elvégezhet, tehát a palackba fejtést. Ilyen körülmények között nem várhatjuk el, hogy a bor a palackban hosszabb időn át üledékmentes maradjon, vagy az édes, alacsony alkoholtartalmú bor lassú, észrevétlen utóerjedést ne szenvedjen.

A palackba fejtés előtt körülbelül 2-3 héttel a bort üledékéről le kell fejteni.

100 literenként 1-2 dkg borkénnel kénezzük meg, majd derítsük (például: csersav – zselatinnal, vörösbor esetén tojás – fehérjével). Ha nincs szűrőnk, várjuk meg, míg a derítés hatása a legjobban kiteljesedik (2-3 hét).

A palackozáshoz legjobbak a zöld színű üvegek. A palackokat áztassuk pár órán át meleg (60-70 C-fokos) vízben. A régi palackot alaposan kimossuk. A hideg vízzel kiöblített palackokat felhasználás előtt sterilizáljuk. Ehhez 10 liter csapi vízben pár gramm citrom- vagy borkősavat oldjunk fel. Ezután a megsavanyított vízben gondosan feloldunk 20 dkg borként (használjunk gumikesztyűt). A kénessavas vízzel jól kiöblítjük a palackokat. Töltés előtt 15-20 percig buktatott helyzetben hagyjuk a kénessav oldatot kicsöpögni.

A palack lezárásához használhatunk parafadugót, vagy csavarzáras szájú palackok esetében – használt csavarkupakot. A parafadugókat hideg vízben gondosan megmossuk, portalanítjuk, majd 50 – 60 C fokos vízben 1-2 órán át állni hagyjuk őket (puhulni).

Gőzölni vagy forralni a dugót helytelen! Közvetlenül a felhasználás előtt, rövid ideig (5-10 percig) a palack sterilizálásához használt kénessavas vízben tartva sterilizáljuk a dugókat is. A csavarkupakot csak forró vízben (kénessavas oldatot ne használjunk) gondosan megtisztítva készítsük elő.A palackba fejtéskor minél kevesebb levegővel érintkezzék a bor. Ezért az üveg falán, vagy hosszú gumicsövön vezessük a palack fenekére a bort, töltsük meg színültig a palackot. Ha csavarkupakot használunk, jól tekerjük rá a palack fejére. Könnyebb és biztosabb, ha a kupakot egy kis darab csiszolóvászonnal (smirglivel) a kezünkben rögzítjük.

A parafadugós záráshoz szükségünk van 15 – 20 cm hosszú, 1 – 1,5 mm vastag tiszta, réz vagy alumínium huzalra. A huzal egyik végét 3-4 cm hosszan a palack szájába a borba tesszük. A parafadugót most a másik kezünkkel befelé nyomva, a borfelesleg a palackból túlfolyik. Ezzel egyidőben, fokozatosan kihúzzuk a parafadugó mellől a fémhuzalt. A huzal segít a borfölösleg, illetőleg a levegő eltávolításában. A helyesen ledugaszolt palackban a bor dugószintig kitölti a palackot (legfeljebb egy babszemnyi buborék maradhat). A légmentes zárás érdekében célszerű a parafadugós palack száraz fejét viaszba mártani vagy pecsétviasszal lezárni.


A palackokat végül jelöljük meg, ragasszunk rájuk címkét vagy műanyag táblácskát kössünk a nyakukra. A palackozott bort pincehideg helyen, fénytől elzártan, fektetve tároljuk.
Bencze Zoltán – kertészmérnök
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: