2013-03-29 09:59:24• hírek • MTI

Bontják a szerződést a Bechtellel

Elvi megállapodás jött létre Románia és az amerikai Bechtel vállalat között az észak-erdélyi autópálya megépítésére vonatkozó szerződés végleges felbontásáról - derült ki Dan Sova román miniszter csütörtöki nyilatkozatából.

Az országos jelentőségű infrastrukturális beruházásokért felelős tárca nélküli miniszter kijelentette Kolozsváron, hogy a Bechtel már elfogadta elvileg a szerződés felbontását, de a feleknek meg kell állapodniuk még arról, hogy Bukarest mekkora kártérítést fizet a vállalatnak. Sova szerint a román hatóságok április végéig szeretnék rendezni a kérdést, de leszögezte: akár sikerül közös megegyezéssel megállapodni a kártérítés mértékéről, akár döntőbíróság elé kerül az ügy, a szerződést felbontják. A miniszter nem közölt konkrét összeget a kártérítés mértékéről.

Románia 2003-ban kötötte meg az amerikai óriásvállalattal a Bors-Kolozsvár-Marosvásárhely-Brassó nyomvonalon haladó, 415 kilométer hosszú észak-erdélyi autópálya megépítésére vonatkozó szerződést. A beruházás értékét eredetileg 2,2 milliárd euróra tervezték, de utólag kiderült, hogy ez mélyen alulbecsült érték volt. 2004-ben volt az első kapavágás, azóta 52 kilométer épült meg az útból. A beruházást kizárólag a román állam finanszírozta. El is költött mintegy 1,5 milliárd eurót, de ez a pénz csak 52 kilométer megépítésére volt elég, valamint a Bors és Berettyószéplak közötti szakasz építési munkálatainak mintegy felére.

A román kormány többször újratárgyalta már a szerződést az amerikai vállalattal, mert Bukarest szerint a megállapodás előnytelen volt számára. Legutóbb tavaly került sor ilyen tárgyalásra, amelynek nyomán a Bechtel az autópálya hét meg nem épített szakaszából már csak a Bors és Berettyószéplak közöttivel maradt adós.

Most ezt a hetediket is Románia a köz- és magánszféra társulásával, PPP konstrukcióban folytatná, de ezek a tenderek még nincsenek kiírva, így az észak-erdélyi autópálya elkészülésének határideje egyelőre ismeretlen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # koronavírustérkép # baleset # helyhatósági2020 # SzatmárnémetiVSK # események # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: