2010-06-16 16:08:00• hírek • Szatmar.ro

Bontják a garázsokat, építik az utakat

Megszavazták a szerdai Szatmárnémeti Helyi Tanács sürgősségi ülésén a 16-os lakónegyed felújításáról szóló tervezetet.

Az utóbbi időben egyre több találgatás folyt arról, mi lesz az említett városrész sorsa, hiszen utak, járdák felújításáról, parkosításról, parkolók létesítéséről, egy új főút létrehozásáról, illetve annak befejezéséről beszéltek a városvezetők. A garázsaikért aggódó lakosok számára rossz hír, hogy valóban lebontásra kerül minden jelenleg álló építmény - tudtuk meg a város polgármesterétől, Ilyés Gyulától. Amint a városvezető elmondta, többen elégedetlenek a döntéssel, ez azonban nem változtat a tényen, ezen garázsok többsége ugyanis teljes illegalitásban épült és már nem felelnek meg a jelenlegi városrendezési terveknek.

A gomba módra elszaporodott garázsok egyenként jóval nagyobb területet foglalnak el, mint ami egy személygépkocsi parkolásához szükséges, ezek lebontásával és helyükbe létrehozott parkolókkal akár 40 százalékkal is megnövelhető a negyed parkolási felülete, mondta a városvezető. Az elkövetkező napokban elhelyezik a felszólításokat az első szakaszban lebontásokra kerülő építményeken, ami után 2-3 hét türelmi idővel számolhatnak ezek tulajdonosai. Amennyiben a tulajdonosok nem hajlandóak lebontani, illetve eltávolítani a közterületről a garázsokat, ezt a hivatal munkatársai teszik meg, esetenként büntetéseket is kiróva.

Azok sem mentesülnek lebontás alól, akik még az 1990-es években elején ideiglenes építkezési engedéllyel állították fel a garázsokat. Az épületeket szakaszonként számolják fel, így eleinte csak azokra kerül sor, amelyek helyére létre tudják majd hozni a parkolókat.


Ezen garázsok helyébe is mást terveznek
Ezen garázsok helyébe is mást terveznek


A negyed teljes felújítására egy koncessziós rendszert találtak ki, ami azonban nem valósulhatott meg a törvénykezés által megszabott keret miatt. A licitre jelentkező egyetlen cég ajánlata 10%-al meghaladta a munkálatra előre felbecsült összeget, így a törvény szerint nem nyerhette el a negyed felújításáról szóló szerződést.
Más, a város útjainak felújítására szánt licitkeretből azonban megmaradt körülbelül 3 millió euró, így ezt az összeget a szóban forgó lakónegyed felújítására használhatják, aminek jogát a város északi részét felújító cég kapta meg. Remények szerint július 1-jén elkezdhetik a tömbházak közötti parkok kialakítását, mondta a városvezető.

Utak újraaszfaltozását, járdák javítását tervezik az említett összegből, amelynek befejezésére ez év végéig nem látnak esélyt, azonban jövő tavasszal folytatni lehet majd. Elhalasztják azonban annak a főutcának a megépítését, amely a töltés mellett kellett volna kivezessen a Gellért Sándor utcára, mivel a negyed betervezett teljes felújításhoz 3,5 millió euróra lenne szükség, ehhez azonban csak a már említett 3 millió euró áll jelenleg rendelkezésre.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: