2009-08-25 14:06:21• hírek • MTI/Garzó Ferenc

„Bombázzák” az államfőt

Traian Basescu államfőt az elnökválasztások előtt egyre több támadás éri, az egyre hatalmasabb kompromittáló ügyek célba találhatnak ugyan, de minél hatalmasabbak ezek a "bombák", annál inkább már használóik kezében felrobbanhatnak - fejtette ki keddi kommentárjában a kolozsvári Szabadság.

Az elmúlt hónapokban megszaporodtak az államfő nevéhez fűződő leleplezések, amelyekkel főként a hírtelevíziók traktálják napi rendszerességgel nézőiket - írja a cikk szerzője, aki szerint a kiásott, az államfő számára kompromittáló ügyek egy része megalapozott. Példaként említi az államfő által támogatott miniszterek esetét, így Monica Iacob-Ridzi volt sportminiszterét, aki a közpénzek átláthatatlan módon való elköltése miatt kényszerült lemondásra. Utal Elena Udrea idegenforgalmi miniszter ügyére is, igaz, az ő esetében egyelőre csak "gyanúról" van szó hatalmas bankkölcsönének átütemezését illetően.

A választási kampány vizén evező "elnöki hajón" viszont már nagyobb átmérőjű lék keletkezett, amikor kiderült, hogy az államfő testvére egy "gyanús" cégnek a részvényese. A Basescu-ellenes ügyek sorozatában a legújabb fejlemény az első látásra kevésbé hihetőnek tűnő "terroristabotrány". Egy román újságíró azt állítja, hogy az államfő testvére törvénytelenül exportált, majd szállított tovább - állítólag terrorista szervezeteknek - Romániából öt hajónyi robbanóanyagot.

"Kétségtelen, hogy az államfőnek sok ellensége és ellenfele van. Állítólag már a titkosszolgálatok bizalmát is elvesztette, ami csak nehezíti a második mandátumra pályázó Basescu dolgát" - olvasható a Szabadság kommentárjában. A szerző úgy véli: az egyre hatalmasabb kompromittáló ügyek célba találhatnak, de minél hatalmasabbak ezek a "bombák", annál nagyobb a veszélye annak, hogy már használóik kezében felrobbannak, vagyis a Basescu-ellenes erők hitelvesztését okozhatják.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) írásában azt boncolgatja, hogy a romániai elnökválasztásnak "alkotmányosan indokolatlanul nagy tétje" van. A szerző arra utal, hogy noha Románia nem elnöki köztársaság, Ion Iliescu volt államfő felemásra sikeredett intézményt alakított ki az államelnöki posztból. Azzal, hogy Traian Basescu mostani elnöknek mérhetetlen hatalmi ambíciói vannak, megsérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, az igazságügy függetlenségét vagy a sajtószabadságot, nem tesz mást, csupán elődeinél gátlástalanabbul használ ki egy jogilag zavarosan szabályozott, politikailag pedig teljesen félreértelmezett intézményt - vélekedik a cikk írója.

A kommentátor szerint a belügyi és biztonsági szervek uralásával az elnök olyan információs lépéselőnyre tehet szert politikai ellenfeleivel szemben, amelyet azok a demokrácia klasszikus eszközeivel nem tudnak kiegyenlíteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: