2010-12-08 16:21:34• hírek • Kocsis Zoltán

Szinte biztos, hogy Inter lesz a legjobb

Az európai kupasorozatok (Bajnokok Ligája, Európa-liga) árnyékában szerda délután az Egyesült Arab Emírségekben az al-Vahda - Hekari Uniteddel kezdetét veszi a labdarúgás mostoha gyermekeként kezelt 7. FIFA Klubvilágbajnokság. Melynek legnagyobb esélyese ezúttal is Európa és Dél-Amerika legjobbjai, amelyeket a sors furcsa fintoraként ugyanazon a néven illetnek: International. Azzal a kicsi különbséggel, hogy a milánói csapat nevének a végén van egy „e" betű, a Porto Alegrében székelő brazilnak viszont nincs. Ám a világ legjobbjának járó trófea sorsa aligha ezen fog múlni.

A Klubvilágbajnokság a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) válasza a sportágat érintő (sőt, néha fentről ráerőszakolt) globalizációra, így a rendezvény 2005-ben átvette a Világkupa helyét. Ez utóbbit 1960-ban írta ki először a FIFA és arra hivatott, hogy Európa valamint Dél-Amerika kontinentális bajnoka összemérje erejét. A Klubvilágbajnokság azonban nem 2005-ben látta meg a napvilágot, hisz az első kiírást 2000-ben rendezték, ám akkor nem váltott ki nagy érdeklődést. Ezt követően jött az ötlet, hogy vegye át a Világkupa helyét. Az első vb.-nek Brazília adott otthont, az azt követő négyet aztán Japánban rendezték, majd tavaly átköltözött az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy a követő két évben a visszatérjen a „felkelő nap országába".


A tavaly a Barcelona minden létező trófeát begyűjtött
A tavaly a Barcelona minden létező trófeát begyűjtött


Eddig valamennyi döntőt Dél-Amerika és Európa legjobbjai vívták és hatalmas szenzációt keltene, ha ez a hagyomány idén megszakadna. Az ugyanakkor bizton kijelenthető, hogy az idei torna egy tekintetben egzotikusabb lesz az eddigieknél: első alkalommal vesz részt rajta ugyanis Pápua Új-Guinea-i (józansági tesztnek is beillene, ha sikerül kiejteni, még egy sör belefér) csapat: a Hekari United. A szigetországról a közvélemény nagy része legfeljebb annyit tudott, hogy Ausztráliától északra helyezkedik el és a legendák szerint néhány évtizeddel ezelőtt még dívott a kannibalizmus.

De hogy az 5,5 milliós országban futballoznak is... A félprofi bajnokságól érkező Hekari az óceániai Bajnokok Ligája fináléjában az új-zélandi Waitakere Unitedet múlta fölül, így december közepén megmutatkozhat a nagyvilág előtt. A teljes nevén Petroleum Resources Kutubu Hekari United Football Clubnak hívott együttes keretében a hazai futballisták mellett fidzsi és Salamon-szigeteki légiósok is találhatók - na meg a japán-német kettős állampolgárságú Yuki Richard Stalph. Az Óceániát képviselő Auckland a tavaly mellesleg elég magasra tette a lécet, hisz az ötödik helyen végzett, erősen kérdéses, hogy hasonló sikerekre a Hekari is képes lenne.

Az idei mezőnyben ott található a tavalyi kiírás csalódása, a Mazembe: a kongóiak a tavaly a Pohang Steelerstől, majd az Aucklandtől is kikaptak, így végül csak a hatodik helyen végeztek. Ők az egyedüliek, akik meg tudták védeni kontinensbajnoki címüket és ismét ott lehetnek a vb.-n. Afrika bajnokai idén mindenképpen javítanának tavalyi produkciójukon, ezt a Seongnam Ilhwa Chunwa (aki első nekifutásra ki tudja ejteni, jelentkezzen szerkesztőségünkben) elleni negyeddöntőben kezdhetik meg. Ázsia szinte csak dél-koreai futballistára építő bajnoka azonban mindenképpen be szeretne jutni az elődöntőbe, ahol az Internationallal csaphat össze.

A másik ágon a már említett Hekari a házigazdák bajnokával, az al-Vahda együttesével csap össze, a győztes a mexikói Pachucával vív majd meg a negyeddöntőben. Észak-és Közép Amerika bajnokai 2007 és 2008 után harmadszor vehetnek részt a tornán, amivel a legtapasztaltabbaknak vallhatják magukat. Első nekifutásra rögtön a negyeddöntőben alulmaradtak, egy évvel később viszont már megszerezték a negyedik helyet.


Hekari United, Pápua Új-Guinea bajnokai
Hekari United, Pápua Új-Guinea bajnokai


Ezen idén akár javíthatnak is, amennyiben a kisdöntőt megnyerik, az ugyanis nehezen elképzelhető, hogy a mexikóiak a fináléig jussanak, mert ahhoz le kellene győzniük az olasz Intert. Az európai BL győztesei nincsenek valami nagy formában, ám Rafa Benitez mindenképpen szeretné elhódítani a serleget. Egyrészt, mert ezzel megszilárdítaná az egyre jobban inogó kispadját, másrészt viszont azért, mert egyszer már ott állt a trófea megnyerése küszöbén: 2005-be a Liverpool edzőjeként elbukta a finálét a brazil Sao Paolo ellenében.

Vigaszdíjként tekinthet a trófeára az International is, mivel a nemrég véget ért brazil bajnokságban csak a hetedik helyen végzett. Az elmúlt három kiírást európai csapat nyerte meg (Milan, Liverpool, Barcelona), így hát Dél-Amerika nagyon szeretne visszavágni. Nyilván a világ többi része is szeretne már beleszólni az első hely kérdésébe, ám erre ezúttal is csekély az esély.

A 7. Klubvilágbajnokság programja:
selejtező : dec. 8.
- al-Wahda - Hekari United 18.00
negyeddöntő: dec. 10. - Seongnam Ilhwa Chumwa - Mazembe 18.00
negyeddöntő: dec. 11. - Al-Vahda/Hekari - Pachuca 18.00
elődöntő: dec.14. - Chumwa/Mazembe - International 18.00
elődöntő: dec. 15.- Al-Vahda/Hekari/Pachuca - Inter 18.00
5. helyért: dec. 15. - 16.00
3. helyért: dec. 18. - 16.00
döntő: dec. 18. - 19.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: