2012-02-08 09:34:50• hírek • MTI

Bolygónk legidősebb élő szervezeteit fedezték fel

A Földközi-tengerben honos neptunfű (Posidonia oceanica) hatalmas őskori telepeit tartják ausztrál kutatók bolygónk legidősebb élő szervezeteinek, korukat kétszázezer évesre becsülik.

A kutatásról a PLoS ONE tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány.
Ausztrál kutatók a neptunfű DNS-vizsgálatát végezték el, a mintákat a Posidonia oceanica 40 "rétjéből" vették Spanyolország és Ciprus közötti 3200 kilométeres területen. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy e mezők kora tizenkétezer és kétszázezer év között mozog, az átlag százezer év volt - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

A vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy a Posidonia oceanica telepei lényegesen korábbiak, mint az eddig legidősebb élő szervezetnek tartott tasmániai növény, a Lomatia tasmanica, amely "mindössze" negyvenháromezer éves.
Carlos Duarte, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora szerint a neptunfű azért képes elérni ilyen matuzsálemi kort, mivel ivartalanul szaporodik.

"Folyamatosan képződnek az új hajtások, új telepek. Nagyon lassan terjeszkednek, s igen nagy területeket hódítanak meg, amelyek biztosítják a folyamatos tápanyag-utánpótlást. Képesek tárolni is a tápanyagokat telepeiken, az ínségesebb időkre gondolva" - magyarázta Carlos Duarte professzor. 

Hozzátette: a neptunfű egyes rétjei akár 16 kilométer hosszan elnyúlnak, súlyuk pedig elérheti a hatezer tonnát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: