2015-03-26 18:07:41• hírek • Kocsis Zoltán

Magyarországi és erdélyi összefogás a szalakótáért

A magyarországi Felső-Hanság Nemzeti Park kezdeményezésére és több magyarországi és kárpát-medencei természetvédelmi szervezet együttműködésével az európai szalakóta megmentésére indított széleskörű programot a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség. Az összesen 5,046 millió euró összértékű, európai uniós finanszírozással életre hívott projekt célja, hogy 2019-re 20%-kal növeljék meg a szalakóták egyedszámát Közép-, Észak- és Kelet-Magyarországon valamint Nyugat-, Északnyugat-Romániában, pontosabban Szatmár, Arad, Bihar és Temes megyékben.

Eurázsia és Észak-Afrika sztyeppéinek ezen pompás madarának populációja az 1980-as évek óta csökkent le drasztikusan. Ennek elsődleges oka, hogy drasztikusan csökkent az élőhelye és a tápláléka. Ez a 29-32 centiméter hosszú, 52-73 centiméter szárnyfesztávolságú és 120-160 grammos madár a legelőket, kaszálókat, lankákat, a fával gyéren benőtt mezőségeket, esetleg a nyílt tölgyeseket szereti. A mezőgazdasági termelés intenzitásának növelésével azonban ezek a területek lecsökkentek, akárcsak a madár tápláléka. A szalakóta ugyanis rovarokkal, apró rágcsálókkal táplálkozik. Ezekre a magasból figyelve csap le - sokszor azonban ez a magaslati les nem más, mint a magasfeszültségű vezeték. A rosszul szigetelt vezetékek pedig bizonyíthatóan rengeteg madár vesztét okozzák folyamatosan. A harmadik veszélyforrás, mint minden vándormadár esetében, maga a hosszú vándorlás.

„A szalakóta védelme a Kárpát-medencében" elnevezésű program keretein belül a kutatók igyekeznek több helyen is visszaállítani a szalakóták élőhelyét. Ezért nyolcezer szürke nyárfát ültetnek majd el 2017-ig. Ezek negyven, egyenként 0,04 hektáros ligetet alkotnak majd illetve szétszórtan magányos fákként biztosítják a remények szerint a magaslati les lehetőségét. A ligeteket kerítésekkel veszik körbe, minden egyes kerítésoszlopra pedig mesterséges fészkelőhelyet alakítanak ki - mintegy kétszázat. Ugyanakkor igyekeznek rávenni az áramszolgáltatókat, hogy a szalakóták élőhelyein szigeteljék le a magasfeszültségű vezetékeket.

A kutatók hatvan egyedre apró, egyenként 5 grammos, napelemmel működő adó-vevőt szerelnek. Ily módon remélik minél pontosabban felmérni a madarak életterét, vándorlási útvonalát, szokásait.

Szatmár megyében a Nyírségben és az Ér-vidéken, Érendréd és Szilágypér környékén 5-7 pár szalakóta jelenlétéről tudnak az ornitológusok. A program keretein belül és a szalakóták megmentésének érdekében a szakemberek itt próbálják majd kialakítani, bővíteni a madár életterét. Ehhez persze a helyi tényezők, önkormányzatok, gazdák, szervezetek, intézmények támogatása elengedhetetlen. Ennek érdekében széles körű tájékoztatási kampányt, közvitát szerveznek majd a program keretein belül, amelyek során igyekeznek megértetni a helyiekkel a szalakóták megmentésének fontosságát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: