2014-08-19 11:47:32• hírek • Kocsis Zoltán

Bolgár csodacsapat dönti el, hol folytatja a Steaua

Másfél hónappal a selejtezősorozat kezdetét követően a még talpon álló csapatok már az Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörénél tartanak: az elegánsan rájátszásnak nevezett párharcok után derül ki, mely együtteseknek sikerül bebocsátást nyerniük a (nem csak) pénzügyi paradicsomnak számító BL-csoportkörbe és ki folytatja a „vigaszágnak" számító Európa Ligában. Kedden öt mérkőzést vívnak (egyaránt 21.45 órás kezdettel), többek között olyan rangadókat, mint a Besiktas - Arsenal vagy a Napoli - Athletic Bilbao. De pályára lép kedden a román rekordbajnok Steaua is.

A „katonacsapat" ellenfele pedig a térség (Ukrajnát és Görögországot) leszámítva talán legerősebb csapata, a bolgár bajnok Ludogorec Razgrad lesz. A zöld-fehér-feketék újkori történelme igazi sikersztori. Némi lírai felhanggal nevezhetnénk tündérmesének is, az igazság viszont az, hogy a Ludogorec a bizonyítéka annak, mi mindent lehet elérni némi (nyilván nem kevés) pénzzel Európa ezen térségének labdarúgásában.

A Ludogorec ugyanis 2005-ben még a bolgár harmadik osztályban vitézkedett. Innen 2010-ben jutott fel a második osztályba és ekkor jött a sorsfordulat: az egyesületet megvásárolta a tehetős bolgár mágnás, Kiril Domuscsiev. Ő pedig nem sajnálta a pénzt, a klub ügyes stratégiájának pedig nem maradt el az eredménye: a csapat 2011-ben feljutott az élvonalba, majd a szezon végén újoncként megnyerte a bajnokságot, a kupát és a szuperkupát is. Ráadásul azóta sem sikerült letaszítani a bolgár futballtrónról: azóta további két bajnokságot és szuperkupát nyert valamint egy Bolgár Kupát. Összefoglalva tehát, a feljutása óta eltelt három szezonban mindössze egy kupagyőzelem csúszott ki ujjai közül! A csapat ráadásul Európában is letette névjegyét: az Európa Liga csoportkörében a tavaly megelőzte a PSV Eindhovent, majd a 32 között kiejtette a Laziót is.

Ami a keretet illeti, abban nem kevesebb, mint 19 légiós található a világ minden tájáról: Brazíliától Spanyolországig és Madagaszkártól Hollandiáig. A legértékesebb játékosok, a transfermarkt.de szerint, a brazil Marcelinho és a holland-suriname-i Virgil Misidjan: piaci értékük 3 millió euró. A csapat meghatározó játékosa a román Cosmin Moti is: a belső védő a Craiova és a Dinamo mellett az olasz élvonalbeli Sienában is megfordult korábban. A csapat anyagi lehetőségeit jól tükrözi, hogy a Ludogorec a nyáron 1,5 millió eurót sem sajnált kifizetni a spanyol élvonalbeli Granadának Brayan Angulo játékjogáért. Ennek harmadát fizették a Botev Plovdivnak Junesz Hamzáért, akit gyakorlatilag a Steaua orra elől vittek el - már a rájátszás párosításának ismerte után.

A bolgár bajnokkal szemben a román címvédő keretében mindössze négy külföldi szerepel. A Steaua játékosainak átlagéletkora több, mint egy évvel alacsonyabb (24,5 év szemben a 25,8 évvel), piaci értéke viszont közel három millió euróval kisebb: 33, 15 millió szemben a Ludogorec 36,05 milliót érő keretével.

Egy valami viszont mindenképpen közös a két csapatban: négy illetve öt forduló után máris az élen állnak hazájuk pontvadászatában. Szintén közös, hogy mindketten már három selejtezőkörön vannak túl: a Steaua a norvég Strömsgodset (1-0, 2-0) és a kazah Aktobe (2-2, 2-1), a Ludogorec pedig a luxemburgi Dudelande (4-0, 1-1) és a szerb Partizan Belgrád (0-0, 2-2) testén keresztül jutott a rájátszásba.

A keddi BL-selejtezők programja:
Steaua - Ludogorec Razgrad 21.45
Salzburg - Malmö 21.45
Köbenhavn - Leverkusen 21.45
Napoli - Athletic Bilbao 21.45
Besiktas - Arsenal 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: