2011-06-23 10:40:34• hírek • Póti Orsolya

Szentmisékkel, kiállításokkal készültek a boldoggá avatásra

A Szatmári Egyházmegye egy éve kezdte el a boldoggá avatásra való felkészülést, ebbe a felkészülésbe pedig a híveket is meghívta, amikor már tavaly, Kálmándon, a Nagykárolyi Főesperesség szervezésében a püspök halálának évfordulóján - december 6-án - megtartották az első zarándoklattal egybekötött szentmisét.

Ezek a zarándoklattal egybekötött ünnepi szentmisék folytatódtak Nagykárolyban, újból Kálmándon, majd Nagymajtényban. Csak a fontosabb programokat tekintve, január 16-án megnyílt a Scheffler János személyes tárgyaiból összeállított kiállítás a Püspöki Palota dísztermében (ez a kiállítás nemrég átkerült a szatmárnémeti Székesegyházból nyíló Scheffler-emlékszobába).

„Hűség és áldozat" címmel május 6-án román nyelvű szimpóziumot tartottak Scheffler János életéről és vértanúságáról a „Dinu Lipatti" Filharmóniában, június 11-én pedig a magyar nyelvű szimpózium keretében, a püspök életét bemutató előadás mellett két könyvet is bemutattak, valamint levetítették a boldoggá avatásra elkészült „Estote perfecti, estote perfectores" című filmet.

A boldoggá avatásra kiadták a Scheffler János vállalt vértanúságát bemutató könyvet - ezt Dr. Bura László írta „Boldog Scheffler János" címmel, valamint megjelent a Püspök által írt, a sváb őshazában, valamint chicagoi eukarisztikus kongresszuson tett látogatásáról szóló útirajz, melynek címe: „Szatmártól Chicagóig - Barangolásaim a szatmári svábok őshazájában".

Adventben és Nagyböjtben az egyházmegye minden plébániáján tartottak triduumot a boldoggá avatásra készülve; az esperességi napok idén Scheffler Jánosról is szóltak; a Püspökség irodái saját rendezvényeiket - így ifjúsági, felnőtt-, vagy kórház-pasztorációs rendezvényeket - is igazították a nagy eseményhez; valamint számos helyen tartottak a plébániák szentségimádásokat, megemlékező szentmiséket. Az egyházmegye papjai rekollekciós napokon készítették lelküket külön, a boldoggá avatás eseményére.

Mindemellett nem csak a Szatmári Egyházmegye teljes területén, de a környező területeken is, így az egykor az egyházmegyéhez tartozó Mátészalkán és Munkácson is készültek/készülnek a boldoggá avatásra.

Ez év januárjában kiállítás nyílt Scheffler Jánosról
Ez év januárjában kiállítás nyílt Scheffler Jánosról


Könyv- és filmbemutatóval egybekötött szimpóziumot tartottak Scheffler Jánosról
Könyv- és filmbemutatóval egybekötött szimpóziumot tartottak Scheffler Jánosról


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: