2010-11-08 16:09:42• hírek • Szatmar.ro

Hétvégén ünnepel az RMDSZ

Bár megyei szinten már 1989 december 26-án létrejött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a városi fiókja csupán 1990 november 3-án alakult meg.

Az akkori vezetőség felismerte, hogy az adminisztratív ügyek intézése egyszerűbb, ha nem megyei szinten történik ezért megalapították a Szatmárnémeti RMDSZ-t. A kezdeti fellángolásnak köszönhetően eleinte hozzávetőleg 13 ezer taggal számolhatott a szövetség, idővel azonban ez igen megcsappant. Kereskényi elmondása szerint a rendszerváltást követően ez a szövetség volt az, amely Szatmárnémetiben, illetve a megyében is magára vállalta minden a magyarságot érintő ügy megoldását, úgy a kulturálisakat, mind a társadalmiakat.

Idővel, amint lehetőség nyílt szervezetek, alapítványok létrehozására, többen kiváltak a szövetségből és saját erejükből valósították meg azt, amihez kezdetben az RMDSZ nyújtott segítséget.

A legrégebbi romániai pártként nyilvántartott szövetség tagjaiból természetesen az idők során többen ki is váltak, egyesek átálltak a Magyar Polgári Párt (MPP), illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) oldalára, azt azonban senki nem vitathatja, hogy ezidáig az RMDSZ az egyetlen olyan politikai tényező, ami valóban sokat tett a magyarság sorsának pozitív alakulásáért - tette hozzá Kereskényi.

- Az elmúlt húsz évben konkrét eredményeket értünk el, amelyeket a kerek évforduló alkalmából méltán ünnepelhetünk. Ez alkalomból egy kiadvánnyal is készült a szövetség, amelynek címe 1990-2010 a Szatmárnémeti RMDSZ 20 éve. A könyv a kezdetektől napjainkig öleli át az RMDSZ történetét. - mondta a vezető.

November 13-án a Szatmárnémeti Északi Színházban sor kerül a meghívásos gálaestre, ahol a visszaemlékezéseken kívül elismerésben részesítik mindazon 50 személyt, aki az elmúlt időszakban a legtöbbet tett a szövetségért és a szatmári, illetve szatmárnémeti magyarságért.

A nyíregyházi Szabolcs táncegyüttes is fellép a gálán, ők a modern táncot a néptánccal ötvözve szórakoztatják a jelenlévőket, a fiatal operaénekes, Nagy Norbert pedig kis ízelítőt ad néhány operadarabból.

A nagyközönség számára az RMDSZ Lajkó Félix hegedűművészt hívta meg, aki vasárnap lép fel 18 órai kezdettel a Filharmóniában. A belépés természetesen díjtalan.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: