2019-04-05 13:12:32• hírek • Nagy Tímea

Bölcsődét és óvodát építtet a Németi Református Egyházközség a Wesselényi utcai közösségi házban

Befektetnek a jövőbe, a jövő nemzedékébe – az építkezés, a modernizálás, a fejlesztés hosszabb-rövidebb távon, de mindig kifizetődő, ha a jó célt szolgálja. A Németi Református Egyházközség épülő óvodájáról és bölcsődéjéről beszélgettünk nt. Sipos Miklós lelkipásztorral.

Az egyházközség kihasználatlan épületében, a közösségi háznak szánt Wesselényi (Wolfenbüttel) utcai ingatlanban kap helyet a két ovis és két bölcsis csoport, legkésőbb jövő évtől kezdődően. A munkálatok befejezését szeptemberre látják. Az oktatási intézményben, mely a Református Gimnáziumhoz tartozik majd, 2020-ban indulhat el a munka teljes gőzzel. Addigra a berendezéssel, a biztonsági- és egyéb hivatali előírásoknak való megfeleltetéssel, valamint a bürokratikus ügyintézéssel is kész lehet a vezetőség.

 

Volt szerencsénk bejárni az egész területet, Sipos Miklós lelkipásztor körbevezetett és részletekbe menően elmesélte, milyen problémákba ütköztek, milyen állapotok uralkodtak és a helyiségek funkcióit is bemutatta.

 

 

Népszerűvé vált a régi közösségi ház az "ingatlanra vadászók” körében, hiszen egy másik lakatlan, oktatási intézményként egyaránt használható építmény is található mellette, továbbá jókora, udvarnak való terület tartozik hozzá. Azért, hogy a Németi Református Egyházközség birtokában levő épület a jó célt szolgálhassa, a szervezetnek lépnie kellett. Méghozzá gyorsan, és olyat, mely vitathatatlanul hasznos rendeltetést biztosít nem csak az egyházközség, hanem a sokkal szélesebb réteg, a városi lakosság számára.

Ekkor gondoltak arra, hogy pályázatot nyújtanak be a Kárpát-medencei Óvodaprogramban meghirdetett óvoda- és bölcsőde építésre. A tervezet zöld utat nyert, hozzákezdhettek a beruházás megvalósításához.

 

A munkálatok megkezdése előtt a közösségi ház jelentősen leromlott állapotban volt. A falak a vízcsövek mentén eláztak, a mennyezet beázott. A vakolat omladozott. Szerencsére, strukturálisan minden rendben. Ezt a lekapart téglafalak és a födémszerkezet is bizonyítják.

 

A jelenlegi építményt tégláig csupaszították, kívül és belül egyaránt. A betonkoszorút a födém alá már néhány helyen megöntötték. A régi közmű csöveitől és vezetékeitől is megszabadították az egész objektumot, a pincétől a padlásig. Mellette két helyen is ásnak és alapoznak. Az egész, mikor kész lesz, U alakban foglal majd helyet a telek első részén. A háta mögött elterülő, most gazos helyen játszóteret alakítanak ki a gyermekek számára.

 

 

Az építési területen kényelmesen elfér majd a három szárnyból álló intézmény. A szomszédokat sem zavarja a jövőbeli gyermekzsivaj, nincs sok lakóház a közvetlen közelben. Az udvarra jókora játszóteret, füves-fás terepet terveztek, a kicsik számára hatalmas teret biztosítva ezzel a szabad levegős foglalkozásokhoz.

A meglevő – korábban egyházközségi közösségi házi funkciót betöltő – utcafronti rész földszintjén hozzák létre az óvodai csoportok termeit. Az emeleten található egy nagyobb helyiség, itt lesz a díszterem. Ezen a szinten alakítják ki az irodákat.

 

A most épülő két másik oldalt a bölcsőde és az étkezde számára húzzák fel. A bölcsi falai közül néhány már alakulóban, a konyha alapjának most ássák a gödröket. A külső építkezés vezetőjével, Erdei Zoltánnal is sikerült pár szót váltanunk. Elmondása alapján a munkálatok megfelelő ütemben haladnak. A talajjal meggyűlik a bajuk, tele van törmelékkel, azonban ez sem jelenthet gondot a csapatnak. Felkészültek minden eshetőségre. Egyeztetve a lelkipásztorral, az építkezés három fázisa közül eddig mindegyik rendben folyik. Három „brigád” dolgozik egyszerre, hogy zökkenőmentesen haladhassanak. Ha így mennek a dolgok, betarthatják a tervekben foglalt terminust - időben megnyithatja kapuját a Németi Református Egyházközség égisze alatt, a Református Gimnáziumhoz tartozó új óvoda és bölcsőde.

 

Nt. Sipos Miklós lelkipásztor örömét fejezte ki a projekttel kapcsolatban, hiszen az épületegyüttesben megannyi generáció számára nyújthatnak majd boldog bölcsődei és óvodai éveket magyar, keresztyén szellemiségű oktatási környezetben.

 

 

Az óvodaépítéssel kapcsolatban Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese szerkesztőségünkkel megosztotta: a pályázat leadását megelőzően felmérést készítettek. A már működő kisebbségi anyanyelvű csoportoknak és intézményeknek nincs miért aggódniuk. A vizsgálat során kiderült, a lakosság mintegy 18%-a adja a gyermekeit magyar bölcsődébe és óvodába. (Szerk.: a 2011-es népszámlálás szerint Szatmárnémeti lakosságának mintegy 40%-a magyar nemzetiségű.) Fény derült arra is, sok szülő a kevés magyar anyanyelvű csoport miatt csak román nyelvű csoportba írathatja csemetéjét. A gyermeket, legtöbb esetben, iskolakezdéskor már nem helyezik vissza az anyanyelvének megfelelő osztályba. 

 

Kevés a gyermek, a magyar kisebbségi osztályok létszáma évről évre megcsappan. A vidéki óvodák sorra zárnak be – nem csak a létszámhiánynak köszönhetően, hanem a szülők ingázása miatt is. Éppen azért van szükség a két bölcsődei és a két óvodai csoportra, hogy a magyar gyermekek már az „első perctől” fogva magyar közegben, keresztyén szellemiségben nevelkedhessenek. Legyen hely mindazok számára, kik ilyen miliőbe adnák apróságaikat.

 

Ez az új óvoda és bölcsőde jó lehetőséget teremt a fiatal családok számára: körzettől, lakhelytől függetlenül befogadja a városi és a vidéki csemetéket, akiket erkölcsös szellemiségben, az anyanyelvükön vezetnek be a intézményesített oktatás világába. 

 

Jövőre részben megoldódhat a magyar óvodai helyekért vívott versengés – kézenfekvő megoldást nyújt majd erre a vadonatúj Wesselényi utcai református intézmény.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: