2020-08-04 13:41:47• hírek • Szatmár.ro

Bölcsődei csoportokkal is rendelkező, két új magyar óvodát adtak át Szatmárnémetiben

Magyarország kormányának támogatásával, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében két új óvoda jött létre Szatmárnémetiben, melyek átadására augusztus 4-én, kedden került sor.

Nagy napja ez ma Szatmárnémetinek – fogalmazott Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, annak az igehirdetésnek az első mondataiban, amelyet augusztus 4-én délelőtt hallhatott a gyülekezet a Németi-templomban, a Napsugár Református Óvoda és Bölcsőde átadását megelőző istentiszteleten.



A püspök Mózes második könyve 32. részének 29. versét választotta alapigéül, és Isten kegyelmességéről és szeretetéről szólt a gyülekezethez. Arról a kegyelmességről és szeretetről, melynek köszönhetően ez a két beruházás is létrejöhetett: új óvoda épült a Németi-templom szomszédságában, és új óvoda épült a Szatmári Kültelek Református Templomának közelében is. Két olyan magyar óvoda, melyekben bölcsődei csoportokba is várják majd ősztől a gyermekeket. 

Az igehirdetést követően Méhes Katalin színművésznő, a Harag György társulat tagja, Reményik Sándor: Templom és iskola című versét adta elő, majd Sipos Miklós, házigazda lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket.



„Manapság gyakran hallani, hogy rendkívüli időket élünk, ami igaz a mai napra is: újabb rendkívüli időket élünk, melyek rendkívüli helyzeteket és rendkívüli embereket teremtenek. Rendkívüli embereket köszönthetünk mi ma itt, fejezhetjük ki számukra köszönetünket és hálánkat. Dr. Grezsa Istvánt, a magyar kormány Óvodafejlesztési Programjáért felelős miniszteri biztosát, akit megkért tolmácsoljam, Szatmárnémetiek háláját Orbán Viktor miniszterelnöknek és a magyar kormánynak, azért a támogatásért, amiben részünk lehetett” – fogalmazott a lelkipásztor, aki rámutatott, hogy, talán sokak nemtetszése ellenére, a magyar kormány fölvállalja a keresztyén értékeket, és nem csak szóban, hanem, ahogy az apostol tanítja: cselekedetekben is. „Úgy gondolom jelszava és bizonyságtétele is lehet a magyar kormánynak ez a mai nap, amikor egyszerre két óvoda és bölcsőde átadására kerül sor, itt Szatmárnémetiben. Hangsúlyozom rendkívüli körülmények között” – hangsúlyozta a lelkipásztor.



Továbbá köszöntötte Viktor Dávid konzult, a kolozsvári főkonzulátus képviseletében, Ft. Csűry Istvánt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökét, Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspököt, Király Lajos és Tolnai István espereseket, Kiss József főjegyzőt, Kereskényi Gábor polgármestert, Pataki Csaba megyei tanácselnököt, Erdei D. István és Magyar Lóránd parlamenti képviselőket, Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelőt, Szejke Ottilia elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelőt, Póti Eduárdot, a Református Gimnázium igazgatóját, Szilágyi Noémi óvodavezetőt, illetve mindazokat, akik az ügyet támogatva végig a építkezést segítették.

A lelkipásztort követően Dr. Grezsa István az Óvodafejlesztési Programért felelős miniszteri biztos szólt a gyülekezethez: „Valóban rendkívüli időkben került sor erre az ünnepi istentiszteletre, hiszen ebben a járványügyi helyzetben rendkívül felemelő új óvodákat avatni itt Szatmárnémetiben. Ugyanakkor orvosként magamban hordozom a koronavírusos aggodalmaimat, de politikusként azonban teljes mértékben úgy érzem, ez az esztendő az öröm esztendejévé válik, hiszen legalább 25 olyan óvoda vár Kárpát-medence szerte átadásra, mint amilyenből ma kettőt itt Szatmárnémetiben adhatunk át. Óvodák, amelyek az összefogást jelképezik, hiszen ez az összefogás, amely Magyarország kormánya, a Királyhágómelléki református Püspökség, a szatmárnémeti hívek, reformátusok és nem reformátusok, a város, és áttételesen a megye között létrejött, az példamutató lehet. Példamutató abban a tekintetben is, hogy egy ilyen nehéz időszak ellenére is képesek vagyunk építkezni, Mert ha mi magyarak összefogunk, bármilyen helyzetben képesek vagyunk építkezni. Erre példa lehet akár az elmúlt 100, de akár az elmúlt 1000 esztendő egyaránt” – fogalmazott Grezsa.



A miniszteri biztos szavait követően Ft. Nm. Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök szólt az egybegyűltekhez: „A megosztott öröm, dupla öröm. Őszintén örülök az önök örömének, és ugyanúgy osztozom benne, mint az egész város örömében, mint amikor valami megújul, megszépül, valami távlat nyílik. Köszönjük a magyar kormánynak a sok-sok mellénk állást, mert ez a 100 évvel ezelőtt megalázott, megtépázott, és nagyon szűkre szabott Magyarország elmondhatná, hogy amije van kicsi és kevés, és nem tud segíteni. De nem ezt teszi, akár Jézus az 5 kenyérből és a 2 halból, abból a kevésből, amije van, segít. Mert Magyarországnak van hite, és bizalma, abban, hogy azt a keveset amikor odaadja, azt Isten megsokszorozza. Ennek vagyunk mi ma is a tanúi.



A megyés püspök biztató szavait követően Király Lajos esperes szólt a gyülekezethez. „A mai napon őszintén mosolyoghatunk, hiszen kicsiny gyermekeknek adunk otthont, a magyar kormány jóvoltából, a felépített bölcsődékben és óvodákban. A pandémia egyik lélekromboló hatása viszont, hogy ezek a mosolyok nem látszanak a maszk mögül. Örvendek azonban, hogy láthatom a szemek csillogását, hiszen tudjuk jó, a szem a lélek tükre” – fogalmazott az esperes.


Végezetül Kereskényi Gábor polgármester lépett a gyülekezet elé. Elmondta: „A családfenntartók, a munkahellyel rendelkezők számára Szatmárnémetiben is egyre nagyobb problémát jelent a legkisebb családtagok elhelyezése, rendkívüli fontossággal bír minél több új óvoda, napközi és bölcsőde megnyitása a városban. Ugyanakkor minden közösség megítélését és egyben jövőjét nagyban meghatározza, hogy miként bánik a fiataljaival. Szatmárnémeti jövőjét pedig azok a gyerekek jelentik, akik hamarosan az új bölcsődék és óvodák falai között töltik majd mindennapjaik jó részét, akik itt teszik meg az otthonaikon kívüli első lépéseket” – hangsúlyozta Kereskényi, aki rámutatott továbbá arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2016. decemberében tett Szatmárnémeti látogatásakor ígérte meg, hogy a magyar kormány beindítja az óvodaprogramot Erdélyben és a Partiumban, és íme, négy év sem telt el: városunkban megépült két református bölcsőde és óvoda.

„Köszönjük miniszterelnök úrnak, az egyházi és világi partnereinknek a beruházáshoz nyújtott támogatást, a kitartó munkát, a szavakba öntött hálánk után pedig a tettek következnek. Tettek, amelyek az itt dolgozó pedagógusokra és a szülőkre várnak, hiszen ebben a feje tetejére állított világban nagyon fontos az érzelmi biztonság megteremtése, a keresztény értékekre alapozott erkölcsi nevelés. Ugyanakkor rendkívül fontos számunkra, hogy gyermekeink anyanyelvükön sajátítsák el a szükséges tudást, hiszen a bölcsőde és az óvoda szerepe az anyanyelvi nevelésben kiemelt, mivel az 1-6 éves kor a legszenzitívebb időszaka a beszédfejlődésnek. Nekünk pedig a lehető legjobb körülményeket kell biztosítanunk ehhez, ezen beruházások átadása pedig egy újabb lépés e cél felé. Nyugodtan kijelenthetem, hogy az utóbbi négy évben a Szatmárnémeti magyar oktatási intézmények jelentős része is megújult, köszönhetően Szatmárnémeti önkormányzatának, az anyaország kormányának, és nem utolsó sorban a kitartó és elkötelezett magyar közösségünknek. Biztos vagyok benne, hogy ezen beruházások nem lesznek hiábavalóak, hanem az ezeréves szatmári magyar közösség megmaradását szolgálják majd.” – fogalmazta meg beszédében a polgármester.



A templomi szertartást követően a gyülekezet átvonult a Németi-templom szomszédságában megépült új óvoda épületéhez, ahol előbb Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő méltatta a létrejött munkát, majd Csűry István püspök mondott áldást, végül pedig a szalagvágás mozzanatával zárult a rendezvény. Aki szerette volna még megtekinthette a tanintézmény belső tereit is.

Délután, 17.00 órától a Szatmár-Kültelki református templomban folytatódott a rendezvénysorozat, ahol a szóban forgó óvodafejlesztési program keretében létrehozott Pitypang Bölcsőde és Óvoda átadását megelőző istentiszteletre került sor.

Mindkét új református oktatási intézmény a Szatmárnémeti Református Gimnázium égisze alatt fog működni. A Németi-templom melletti Napsugár óvodában két bölcsődei és egy óvodai csoport indul, míg a Kültelki-templom melletti tanintézményben egy óvodai és egy bölcsődei csoport kap helyet.







 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: