2013-12-18 10:22:53• hírek • MTI

Bojkottálták a tévéelnök-jelölt kinevezését

A szociáldemokrata képviselők távolmaradása miatt nem kapta meg kedden a kinevezéséhez szükséges minősített többséget a bukaresti parlamentben Rares Bogdan, akit a közszolgálati televízió (TVR) ideiglenes elnök-vezérigazgatói tisztségére jelölt a Nemzeti Liberális Párt (PNL)

A sikertelen szavazás a kormányzó Szociálliberális Szövetségen (USL) belüli feszültség újabb jele. A koalíciós partnerek viszonya annyira elmérgesedett, hogy hétfőn Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és Crin Antonescu liberális szenátusi elnök kölcsönösen hazugsággal vádolta egymást.

A koalíciós megállapodás értelmében a köztelevízió elnökét a PNL jelöli. Victor Ponta korábban jelezte, hogy fenntartásai vannak a Realitatea hírtelevízióban dolgozó Rares Bogdannal szemben. Miután a liberálisok ennek ellenére Bogdant jelölték, a szociáldemokrata képviselők elhagyták az üléstermet, így a szükséges 291 helyett csak 174-en szavaztak rá, ezért a kinevezéséről szóló határozat megbukott.

"Tegnap az őszinteségről és hazugságról volt itt szó. Hallhatták Ponta urat, amint azt mondta, hogy nincs (tévéelnök-) jelöltjük: a PNL jelöltjét támogatják. Rares Bogdant jelöltük, megkapta mindkét szakbizottság támogatását, de mikor a plénumban kellett volna szavazni, a szociáldemokrata urak eltűntek a teremből. Ennyit arról, hogy kiben lehet bízni, és ki hazudik" - értékelte a történteket az újságírók előtt Crin Antonescu.

A TVR korábbi elnök-vezérigazgatója, Claudiu Saftoiu múlt kedden mondott le, a televízió igazgatótanácsát pedig a parlament leváltotta. Saftoiu tavaly nyár óta vezette a súlyos anyagi gondokkal küzdő TVR-t. Mandátuma alatt hajtották végre azt a nagyszabású, 30 százalékos leépítést, aminek nyomán 980 embert bocsátottak el a köztévétől, amelynek így 2340 alkalmazottja maradt.

Rares Bogdan a parlamenti szavazás után bejelentette: visszalép a jelöltségtől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: