2012-06-22 20:56:42• hírek • Kocsis Zoltán

A magyar intézményvezetők is veszélyben lehetnek

Péntek délután letette hivatali esküjét Dorel Coica, Szatmárnémeti frissen megválasztott polgármestere és megalakult az új városi tanács. A testület úgy döntött: a következő négy évben nem lesz magyar alpolgármestere sem a városnak.

Márpedig olyanra, hogy ne legyen Szatmárnémeti vezetőségében egyetlen magyar sem, tizenhat éve nem volt példa. „Az 1992-1996-os periódus a rendszerváltás utáni Románia legsötétebb nacionalizmusának a kora volt. A tanács mai döntésével félő, hogy demokrácia tekintetében visszaléptünk húsz évet", jelentette ki Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmárnémeti Szervezetének elnöke. „Az utolsó percekig tárgyaltunk, ám még a városmenedzseri posztot sem voltak hajlandóak felajánlani", tette hozzá.

A korábbi alpolgármester felhívta a figyelmet egy másik veszélyes jelenségre is: a magyar szakemberek kiszorítására a közintézmények vezetőségéből. „Egyre több fenyegető jel utal arra, hogy ezeket a szakembereket félre akarják állítani. Ilyen például az Apaserv és a Transurban, amely vállalatok vezetői elsősorban remek szakemberek, és ebben a helyzetben csak másodsorban fontos az, hogy magyarok", mondta Kereskényi. Megemlítette továbbá Stier Péter színházigazgató helyzetét is, ahol a város elveszítette a pert, ennek következtében a bíróság hatályon kívül helyezte a városi tanács azon egyhangú döntését, amely az ő kinevezéséről döntött.

Kereskényi Gábor leteszi a tanácsosi esküjét

Kereskényi biztosította azonban a város lakóit, hogy az RMDSZ frakciója továbbra is minden állampolgár rendelkezésére áll és még ha korlátozott eszközökkel is, de igyekszik képviselni érdekeiket. „Szeretnénk szorosabbá tenni a kapcsolatot a frakció és a választók között, ezért a jövőben minden tanácsos rendszeresen fogadóórákat tart majd", jelentette ki.

A városi szervezet elnöke említést tett arról, hogy a keddi választmányi gyűlésen megtartott bizalmi szavazáson a tagok egyértelműen kinyilvánították bizalmukat a jelenlegi vezetéssel szemben, amelyben Kereskényi mellett Magyar Lóránd alelnök és Stier Péter jegyző található.

„Ezentúl is a szatmári magyarságot fogjuk képviselni és semmilyen eddig elért eredményből nem fogunk engedni! Most talán a kritizálók is megértik, milyen fontos, hogy képviseletünk legyen a legmagasabb adminisztratív szinten", fogalmazott Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: