2012-06-28 17:08:29• hírek • Kocsis Zoltán

Bojkottálta a városi tanács ülését az RMDSZ frakciója

A Szatmárnémeti Városi Tanácsban abszolút többséget szerzett Szociál-Liberális Szövetség gyakorlatilag kizárta az adminisztráció vezetéséből a magyarságot képviselő RMDSZ-t, ezért az érdek-képviseleti szövetség kivonult csütörtökön a tanácskozásról.

Csütörtök délután rendkívüli gyűlésre ült össze az újonnan megválasztott összetételű városi tanács. Az első meglepetés a bevonuláskor érte a tanácsüléseken járatos kívülállót: amíg Ilyés Gyula korábbi polgármester diszkréten meghúzódott az újságírók és a közönség között, addig Dorel Coica a tanácsosok asztalához, az USL frakciójának közepébe ült, a két alpolgármester közé. Ioan Pop elnök javaslatára a tanácsosok megszavazták, hogy a polgármester ezentúl a döntéshozók között ülhessen, megsértve ezzel a hatalmi ágak, a döntéshozó és a végrehajtó hatalom közötti elkülönülés elvét.

Hogy erre miért volt szükség, arra is gyorsan megkaptuk a választ. A polgármester folyamatosan beavatkozott a tanácsosok tevékenységébe, s ha kellett, gesztusokkal irányította frakciója tagjait, mint egy hadvezér.

Az első napirendi pont részeként a városatyák megszavazták, hogy úgy a városi tanács bizottságainak száma (hat), mint a megnevezésük (az egyszerűség kedvéért költségvetési, közszolgáltatásokért felelős, urbanisztikai, egészségügyi, jogi és tanügyi bizottság) nem változik. Változatlan maradt tagjainak száma is, a költségvetési és a közszolgáltatásokért felelős bizottságnak hét, a többinek pedig öt tagja lesz.

A következő lépésként a politikai pártok egyenként megnevezték jelöltjeiket. Minden tanácsost megillet legalább egy bizottsági tagság, ám legtöbb három bizottságban kaphat helyet. Az RMDSZ a költségvetési bizottságba Fógel Lászlót és Magyar Lórándot, az urbanisztikai bizottságba Nits Jánost és Szőcs Pétert, a közszolgáltatásokért felelős bizottságba Maskulik Csabát, Butka Gergelyt és Kereskényi Gábort, az egészségügyi bizottságba Magyart és Fógelt, a jogi bizottságba Kereskényit és Maskulikot, a tanügyibe pedig Láng Lászlót és Kiss Józsefet jelölte. A bizottsági tagok kivonultak, hogy megbeszéljék és megnevezzék a titkárokat és az elnököket. Az RMDSZ frakcióból ezt követően viszont már csak Kereskényi Gábor elnök tért vissza.

„Az RMDSZ frakciója ily módon kíván tiltakozni az ellen, hogy az USL kizárta a város lakosságának 37,6%-át kitevő magyarság képviselőit az adminisztrációból", ismertette a frakció álláspontját Kereskényi. „Két bizottság, az urbanisztikai és a közszolgáltatásokért felelős bizottság elnöki tisztségét kértük, de csak egyet akartak nekünk megadni. Az előző mandátumban a PSD-nek öt tanácsosa volt, mégis megkapta két bizottság elnöki tisztségét. De ez nem jelentett meglepetést, figyelembe véve, hogy alpolgármesteri tisztséget sem kaptunk. Pedig nyolc éve, amikor az RMDSZ abszolút többséget szerzett, mindkét alpolgármesteri tisztséget felajánlottuk a többségi nemzet képviselőinek, az előző mandátumban pedig szintén volt román alpolgármestere a városnak. Most viszont az USL kisajátította az adminisztráció teljes vezetését. Ám tudnia kell, hogy ezzel minden tévedés teljes felelősségét magukra vállalják. A betarthatatlan, felelőtlen választási ígéreteik meghiúsulását sem kenhetik senki másra", folytatta a városi szervezet elnöke.

„Nem vagyunk hajlandóak asszisztálni a többség diktatúrájához, amely figyelmen kívül hagyja a méltányosságot, az egészséges egyensúlyt. A város új adminisztrációja balul kezdett, ám reméljük, hogy idővel felülvizsgálják álláspontjukat és törekedni fognak az arányosság és az egyensúly elveinek betartására", nyilatkozta az ülés után Kereskényi.

A városi szervezet elnöke leszögezte továbbá, hogy az RMDSZ frakciója részt kíván venni a következőkben a városi tanács ülésein, mert nem hagyhatja képviselet nélkül Szatmárnémeti magyarságát, ugyanakkor ellenzékben rajta tartja a szemét a városvezetésen és minden eszközzel élni fog a magyarság érdekvédelme érdekében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: