2006-03-06 09:22:04• hírek • Szatmár.ro

Oscar - gála

Idén az Ütközések című film kapta az Oscart a filmes seregszemlén.

 Az Ütközések című film kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. A faji békétlenségről szóló film, amely elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb vágás díját is, a hollywoodi gála egyik meglepetése volt. A legjobb rendező Ang Lee lett, a Túl a barátságon című alkotásáért jutalmazták az Amerikai Filmakadémia díjával. Az életműdíjat Robert Altman rendezőnek ítélték oda.

A Túl a barátságon a nyolc jelölésből ugyancsak három Oscart vitt el, a legjobb rendezésen kívül a legjobb filmzenéért és a legjobb adaptációs forgatókönyvért kapta meg a 34 centiméter magas, négy kilogramm súlyú, 24 karátos arannyal bevont, stilizált lovagot ábrázoló szobrocskát.

A legjobb színésznőnek járó díjat Reese Witherspoon vehette át A nyughatatlan (Walk The Line) című, Johnny Cash énekesről szóló filmbiográfiában nyújtott teljesítményéért.

A legjobb színésznek járó Oscar-díjat a 38 éves Philip Seymour Hoffman kapta a Capote című film címszerepének megformálásáért.

A legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját George Clooney nyerte a Syriana című filmben nyújtott teljesítményéért, amelyben egy CIA-ügynököt alakít a közel-keleti kőolajért folyó hatalmi játszmában. Ő volt az első a gálán, aki átvette a szobrocskát.

A legjobb női mellékszereplő díját a félig magyar származású Rachel Weisz brit színésznő kapta Az elszánt diplomata című, John le Carré regénye alapján készült, a nagy gyógyszergyárak mesterkedéséről szóló, Afrikában játszódó krimiben nyújtott alakításáért.

A legjobb külföldi (nem angol nyelvű) film kategóriában a Tsotsi című dél-afrikai filmnek szavazta meg az Oscart az akadémia 5800 tagja.

A Filmakadémia Tiszteletbeli Oscar-díjjal tüntette ki a „filmeseket és nézőket egyaránt inspiráló" életművéért a 81 éves Robert Altman amerikai filmrendezőt. A 3500 fős sztárközönség állva ünnepelte.

Az Egy gésa emlékiratai című film vitte el a legjobb jelmez, a legjobb látványtervezés és a legjobb operatőri teljesítmény díját. A King Kong három Oscart kapott a legjobb képhatásért (vizuális effektusok), a legjobb hangkeverésért és a legjobb hangvágásért.

Szándékosan csapnivalóan kisminkelt két komikus színész jelentette be a legjobb sminknek járó Oscart, amelyet a Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című filmnek ítélték oda.

A legjobb dokumentumfilm kategóriában a világszerte nagy sikert aratott Pingvinek vándorlása, François Luc Jacquet francia rendező alkotása nyert akadémiai díjat.

A legjobb filmdalért Oscart a Hustle and Flow (Sürgés-forgás) című film kapta. A legjobb animációs játékfilm a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény lett.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díját a 78. alkalommal osztották ki Los Angelesben, a hollywoodi Kodak-színházban.

(MR)
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: