2011-09-19 18:27:48• hírek • Póti Orsolya

BodyART képzés indult Szatmárnémetiben

A bodyART Iskola magyarországi működtetésére néhány évvel ezelőtt három oktató kapott jogot. Közülük Borsodi Balázst érte az a megtiszteltetés, hogy Romániában is oktathatja a népszerű mozgásforma alap modulját. Szeptember 17-18. között első alkalommal került sor a képzésekre a Szatmárnémeti PrimaGym Aerobic, Cycling & Fitness Központban. Az órák után a trénerrel beszélgettünk.

Szatmár.ro: Romániában is egyre népszerűbbé vált a bodyART, és ha jól értettük Szatmárnémeti lesz az oktatás romániai központja. Mikor döntöttétek el, hogy itt is bevezetitek a képzéseket, és hány oktató vett részt így első alkalommal?

Borsodi Balázs: Még a nyár elején találtuk ki a PrimaGym vezetőivel, hogy érdemes lenne Romániát is bevezetni az oktatási rendszerbe, hiszen három képzett szatmári oktató is van - ezért is Szatmárnémeti lett a központja ennek. Örülök, hogy az a megtiszteltetés ért, hogy én oktathatom a basic modult, hiszen ez azt jelenti, hogy egy újabb európai ország csatlakozott a bodyART családhoz. Most első alkalommal tizenkét oktatóval dolgoztam együtt, ami szerintem így kezdésre, egy nagyon jó szám.

Szatmár.ro: Eddig hány európai országban van bodyArt oktatás, és mennyire népszerű ez az edzésforma Magyarországon?

Borsodi Balázs: Svájcban, Németországban és Ausztriában gyorsan elterjedt és már nagyon régóta jelen van a bodyArt. Svájci központú, kitalálója és megalkotója Robert Steinbacher. Ebben az ágban nagyon erős ország még Korea és Magyarország, majd a későbbiekben Amerika, Lengyelország és Görögország is bekapcsolódott. Ebben az évben is új országokkal bővült a bodyART család, mint például Spanyolországgal, Kolumbiával és Mexikóval, valamint most készülődik Japán és Kína is.

Magyarországon öt éve tanítjuk a bodyARTot, a képzési rendszerben pedig három éve van jelen. Mondhatni, hogy a Zumba mellett nálunk ez a legnépszerűbb mozgásforma, hiszen minden tanfolyamunkra rengeteg a jelentkező, és a legtöbb fitnesz stúdióban megtalálható.

Szatmár.ro:
Te mit kaptál a BodyArttól, milyen tapasztalataid vannak?

Borsodi Balázs:
Már öt éve dolgozom presenterként a fitnesz szakmában. Aerobic edzők képzésében veszek részt, work-shopokat tartok, dance aerobicot, stepet oktatok. A BodyART lágysága, könnyedsége és elemei színesítik mozgáskultúrámat és úgy gondolom egy nagyon jó párosítás ez a kettő. Nagyon sokat kaptam a BodyARTtól, sokkal kiegyensúlyozottabb és megfontoltabb vagyok. Azt érzem, hogy nincsenek fájdalmaim, az izmaim normálisan működnek, nem vagyok beteg, sem rosszkedvű és a stresszt is másként élem meg, mint az emberek túlnyomó részek, aki nem végez valamiféle mozgást.

Szatmár.ro:
A vendégek már az első BodyART óra után éreznek változást? Miért érdemes kipróbálni ezt az edzésformát?

Borsodi Balázs:
Saját magamon tapasztaltam, hogy a BodyART a léleknek, testnek, izomzatnak egyaránt nagyon jót tesz. Az órát úgy kell elképzelni, mint egy körforgást. Itt az egyes mozgásoknak léteznek könnyített variációi is. Erős, dinamikus után egy nyújtás következik, egy relaxációs rész után, energetizáló, hogy újra, újult erővel folytathassuk. Vendégeim elmesélték, ha fáradtan jönnek edzésre, utána sokkal jobban érzik magukat, és igen, már az első órák után is tapasztalható a jobb közérzet.

Napjainkban egyre több emberben merül fel az igény olyan alternatív mozgások végrehajtása iránt, amely a mindennapi stressz alól felszabadítja őket, de ezzel egyidejűleg olyan komplex edzést keresnek, amelyben az izmok újra visszanyerik rugalmasságukat és testük, újra éli annak funkcionalitását. Ilyen tudatos, pontos, minden részletre odafigyelő, teljes edzést kínál a bodyART is, melynek sikere abban rejlik, hogy az említett mozgásrendszer alkalmazása, olyan teljes és összetett edzést nyújt, amely hatás csak ezzel a rendszerrel érhető el.

A BodyART edzéssel fejlődik a hajlékonyság, erő - és nem utolsó sorban állóképesség, kitartás, egyensúlyérzék, stabilitás, türelem, tudatosság, olyan készségek és képességek, amelyek a harmonikus mozgás, a tudatos lét elkerülhetetlen alapjai.

Szatmár.ro: Bármikor el lehet kezdeni a BodyARTot?

Borsodi Balázs: A bodyART úgy épül fel, hogy bárki bármikor bekapcsolódhasson az órákra, attól függetlenül, hogy az egy alapóra, vagy egy haladó képzés. Az órákon mindenki a saját képességeihez mérten végezheti el a feladatokat. Ha belegondolunk, ez fontos motivációs tényező, hiszen sokan bátortalanok, nincs önbizalmuk, és ezért nem járnak edzésekre.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: