2007-11-22 20:05:09• hírek • Szatmar.ro

A bukovinai kisebbségek támogatják az RMDSZ-t

Tánczos Barna szállításügyi- és Demeter András kulturális államtitkár Suceaván a helyi kisebbségek képviselőivel találkozott csütörtökön, november 20-án. A megbeszélésen a helyi RMDSZ képviselői mellett az ukrán, az olasz, a német és a lipován kisebbségek vezetői is részt vettek.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltjei kifejtették: az Európai Unió a kisebbségek érdekközössége, amelyet egy ország többségi lakossága sosem téveszthet szem elől, így a Romániában álő mintegy húsz kisebbségnek mindenképpen össze kell fognia, hogy hallatthassák hangjukat az Európai Parlamentben.

Mircea Grosaru a Romániában élő olaszok nevében támogatásáról biztosította az RMDSZ-t a november huszonötödikei EP-választásokon, és külön kitért az Olaszországban élő romák kérdése is „Exportáltuk a romakérdést, ahelyett, hogy megoldottuk volna. A problémáinkat itt, helyben kell megoldanunk. Mert úgy járunk mint az, aki eldobdta a bumerángot, és önmagát találta el.” – fejtette ki Tánczos Barna.

A multikulturalitás és az interkulturalitás jegyében Demeter András Románia uniós csatlakozása utáni kulturális lehetőségekről, a kulturális minisztérium által elindított pályázatokról, a bürökrácia minél hamarabbi felszámolásáról beszélt. Kifejtette: egy ország, egy régió, egy közösség  talán legfontosabb nagykövete a kultúra, így mindent meg fog tenni azért, hogy Románia rendkívül sokszínű és magas szintű művészeti értékei eljussanak Európa minden szegletébe.

Tánczos Barna kiemelte az infrastruktúra és a turizmus kapcsolatát, az ország úthálózatának minél hamarabbi európai szintre való emelését. „Szoros kapcsolat van az út, a turizmus, és a kultúra között. Minden mindennel összefügg. Csak rajtunk áll, hogy az építőkockákat helyesen rakjuk-e egymás tetejére. Egy ilyen építőkocka a vasárapi EP-választás, egy olyan nap, amelyen nagyon sok múlik” – mondta az EP-jelölt államtikár. A találkozót követően a bukovinai kisebbségek képviselői személyesen is ismertették közösségeik gondjai, és biztosították az RMDSZ-t a választásokan való támogatásukról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: