2009-09-29 11:45:40• hírek • MTI

Boc még adott egy kis időt a PSD-nek

Két órával meghosszabbította Emil Boc román miniszterelnök kedden a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) adott határidőt, hogy jelöljön új személyt Dan Nica belügyminiszter helyére.

A Demokrata Liberális Párthoz (PD-L) tartozó kormányfő hétfőn szabta meg a határidőt, amíg a koalíciós társ szociáldemokraták gondolkodhattak arról, hogy kit jelöljenek belügyminiszterük helyére, aki egyben a kormány miniszterelnök-helyettese. Boc felkínálta azt a lehetőséget is, hogy nevezzenek meg egy jelenlegi szociáldemokrata minisztert, aki ideiglenesen átveheti a belügyi tárca irányítását.

Boc közölte, hogy kedden helyi idő szerint egy óra után küldi el Traian Basescu államfőnek a miniszter visszahívásáról szóló javaslatot, ha addig a PSD senkit nem javasol Nica helyére. A szociáldemokraták ugyanis nem tették ezt meg a hivatalos határidő lejártáig. Hétfőn a szociáldemokraták is ultimátumot adtak a demokratáknak, és leszögezték: vagy meggondolja magát Boc a belügyminiszter leváltását illetően, vagy testületileg lemondanak a szociáldemokrata miniszterek a kormányban betöltött tisztségeikről.  

A kormányfő hétfőn értesítette az általa vezetett Demokrata Liberális Párt (PD-L) nevében koalíciós partnerüket, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) a belügyminiszter leváltásáról. Boc azzal indokolta döntését, hogy a közbiztonság romlott Romániában, de kifogásolta Nicának a majdani esetleges választási csalásokat sejtető kijelentéseit is, amelyeket Boc szerint semmi nem igazol.

A hétfői román sajtó szerint a nagykoalíciót alkotó két párt küzdelmének a valós tétje a belügyminisztérium megszerzése, ugyanis jobb pozícióból vághat neki a november 22-i államelnök-választásnak az a párt, amely irányítja a választás megszervezésében kulcsszerepet játszó szaktárcát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: