2010-08-31 11:34:14• hírek • MTI

Kormányátalakítási előkészületek?

Várhatóan kormányátalakításra kerül sor szeptember első felében Romániában; elemzők a kabinet megbuktatásának lehetőségét sem zárják ki.

Traian Basescu államfő és Emil Boc miniszterelnök szeptember elejére tűzte ki azt a határidőt, amíg elemezniük kell a Demokrata Liberális Párt (PD-L), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), valamint a független törvényhozókat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) alkotta kormány valamennyi miniszterének teljesítményét.
A nyár elején vetődött fel először a kormány átalakításának gondolata, miután a kabinet kénytelen volt drasztikus takarékossági intézkedéseket hozni. Így júliustól 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazotti béreket, majd az áfát emelték meg 24 százalékra a korábbi 19 százalékról azt követően, hogy az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a nyugdíjak összegének 15 százalékos lefaragását. A román gazdaság teljesítménye sem ad okot egyelőre derűlátásra, hiszen az idén a román hazai össztermék (GDP) várhatóan 1,9 százalékkal csökken a tavalyihoz képest.
A kabinet és egyes miniszterek helyzetét súlyosbította bukaresti elemzők szerint az, hogy júliustól nem csak az állandó munkaviszonnyal rendelkezőknek, hanem a különböző szerződésekkel foglalkoztatottaknak is társadalombiztosítási járulékot kell fizetniük jövedelmük után.

A főként művészeket, egyetemi oktatókat és újságírókat érintő rendelkezés látványos kudarcba fulladt a bürokrácia miatt. Kiderült, hogy a járulékok behajtása ügyében illetékes állami intézmények nem voltak felkészülve a változásra, és hosszú várakozásra kényszerítették az adófizetőket, akiknek egy része emiatt úgynevezett "adósztrájkot" hirdetett.


Új kormány áll ősztől az ország élén?
Új kormány áll ősztől az ország élén?



Így egyre több elemző látja úgy, hogy Sebastian Vladescu pénzügyminiszternek és Mihai Seitan munkaügyi miniszternek a napjai meg vannak számlálva a kormányban, de egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy akár négy-öt miniszternek is távoznia kell posztjáról a kormányátalakítás nyomán. A végső döntést a kormányfőnek kell meghoznia, aki még nem nyilatkozott a tervezett személycserékről.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a hétvégén kijelentette, hogy ő elégedett a magyar párt által jelölt három miniszterrel, véleménye szerint Borbély László környezetvédelmi, Cseke Attila egészségügyi és Kelemen Hunor kulturális miniszter hatékonyan dolgozott.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elsődleges célkitűzésének tekinti az őszi parlamenti ülésszakban a Boc-kormány megbuktatását. A tervezett átalakítás a két párt szerint nem javíthat a kabinet szerintük elégtelen teljesítményén, ezért egyedüli megoldásként a teljes kormány távozását tartják elfogadhatónak.
A PSD vezetői be is jelentették, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen, így a parlamentnek várhatóan az ősz folyamán ismét szavaznia kell a kabinet sorsáról, miután tavasszal az ellenzéknek mindössze nyolc szavazat hiányzott ahhoz, hogy leváltsa a Boc-kormányt. Az újabb buktatási kísérlet sikerének esélyeit növeli elemzők szerint, hogy egyre több kormánypárti - főleg PD-L-es - törvényhozó elégedetlen a kabinet munkájával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: