2010-09-02 17:54:39• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Boc magát menti és a fél kormányt beáldozza?

Négy miniszter esett áldozatává a hetek óta beharangozott kormányátalakításnak, de sajtóhírek szerint Videanu és Berceanu is osztozhat a már kiebrudalt Seitan, Dumitru, Sandu és Vladescu  sorsában.

Romániában hónapok óta tartották magukat azok a nem hivatalos információk, hogy Boc kormányátalakításra készül, s hogy ebben a törekvésében maga Traian Basescu államfő is támogatja.

A nemzetközi pénzintézetek, elsősorban a Nemzetközi Valutaalap nyomására meghozott jövedelemcsökkentő és szociális megszorító intézkedéseket felzúdulással fogadták a társadalom szinte minden rétegében, ezért bukaresti elemzők már régóta nyilvánvalónak tartották, hogy a kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) - amelynek maga Emil Boc az elnöke - "fejek hullásával" próbálja enyhíteni egyre növekvő népszerűtlenségét.

A PD-L mögött álló - sokak szerint a párt- és kormánypolitikát diktáló -  Traian Basescu maga szabta meg a szeptember elejei határidőt arra, hogy Emil Boc leváltsa az alkalmatlannak bizonyult tárcavezetőket. Szerdán össze is ült a PD-L vezetősége a párt képviselőivel és szenátoraival, hogy együttesen értékeljék a miniszterek eddigi teljesítményét.

Ekkor a miniszterelnök két alternatívát terjesztett a grémium elé: lemond az egész kormány vagy radikális átalakításon esik át. Nem meglepő módon a párt vezetői utóbbi mellett döntöttek. Érdekes módon azonban a lemondásra szavazók között ott található Elena Udrea turisztikai miniszter is.

A Gandul című napilap szerint csütörtök reggel Boc találkozott Basescuval és bemutatta a mellőzésre váró miniszterek neveit, amire a lap szerint az államfő azt mondta: „a többit csináljátok, ahogy jónak látjátok".

Boc csütörtökön egyenként fogadta a minisztereket, akiknek elárulta, mi is a szándéka. Így személyesen közölte Gabriel Sandu távközlési és informatikai-, Mihail Dumitru mezőgazdasági-, Sebastian Vladescu pénzügy- és Mihai Seitan munkaügyi miniszterekkel, hogy nem tart igényt a továbbiakban a szolgálataikra.


Utoljára ült össze a kormány a jelenlegi felállásban
Utoljára ült össze a kormány a jelenlegi felállásban


„Nem teszek magamnak szemrehányásokat. Amit idén őszre terveztem, az továbbra is folyamatban van", reagált a hírre Seitan. „Nem tartom magam bűnbaknak. Szerintem elvégeztem a dolgomat. Elismerem ugyan, hogy a kommunikáció közöttem és az egyéb politikai körökkel nem volt a legjobb, de ez abból fakad, hogy nekem ebben kevés tapasztalatom volt, hisz tisztán technikai környezetben dolgoztam korábban", mondta a valamivel bőbeszédűbb Dumitru, aki nem kevesebb, mint hét tanácsost tartott maga mellett mandátuma során.

A központi sajtóban természetesen máris megkezdődött a találgatás, hogy vajon ki veheti át a miniszterek helyét. Így került szóba Ion Aniton neve, mint esetleges pénzügyminiszter valamint Adrian Radulescu és Valeriu Tabara, akik a hírek szerint a mezőgazdasági minisztérium élére pályázhatnak jó eséllyel.

Aztán délután robbant a bomba: a NewIn hírügynökség PDL-forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Boc kész további két minisztertől, név szerint Adriean Videanu gazdasági és a Radu Berceanu közlekedésügyi minisztertől is megszabadulni. A nevezett hírügynökség információi szerint a miniszterelnök a pártvezetés nyomására adta be a derekát, mivel az Boc lemondását (is) követelte.

A koalíciós partner Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormánytagjai közül csak Cseke Attila egészségügyi miniszter neve merült fel, de csütörtökön nem látszott valószínűnek, hogy a romániai magyar politikust érintené a kormányátalakítás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: