2009-11-10 10:15:31• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Croitoru-kormány, kicsit átszabva

Nem tagadta meg hovatartozását
Nem tagadta meg hovatartozását

Többnyire a jelenleg is kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) soraiba tartozó politikusokból állította össze Liviu Negoita román miniszterelnök-jelölt kormánya névsorát, amelyet hétfőn ismertetett a közvéleménnyel.

A Negoita által javasolt kormány tagjainak többsége Lucian Croitoru korábbi miniszterelnök-jelölt által összeállított kabinetben is helyet kapott. Ez utóbbit a múlt héten utasította el a bukaresti parlament. Negoitának nem volt nagy választéka, mert a parlamenti pártok többsége nem ajánlott fel minisztereket kormányába. A PD-L, a nemzeti kisebbségek és a független törvényhozók frakcióján kívül ugyanis csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői ültek tárgyalóasztalhoz Negoitával.

A magyar érdekvédelmi szervezet, akárcsak a nem magyar kisebbségek frakciója azonban csak puszta udvariasságból találkozott Negoitával, hiszen hétfőn Markó Béla, az RMDSZ elnöke közölte: az általa vezetett szövetség továbbra is kitart Klaus Johannis nagyszebeni polgármester mellett. Ez utóbbi személyéhez ragaszkodik a két legerősebb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is. Ők még tárgyalni sem voltak hajlandók a Traian Basescu államfő által megbízott kormányfőjelölttel. A PSD, a PNL és az RMDSZ, valamint a nemzeti kisebbségek frakciója 65 százalékos többséggel bír a parlamentben, ezért nagy valószínűség szerint Negoita kormányának a hivatalba lépését is megakadályozza a parlament.    

Negoita 14 minisztériumot magában foglaló kormányában helyet kapott Gheorghe Pogea pénzügyminiszter, Vasile Blaga fejlesztési, Radu Berceanu közlekedési, Adriean Videanu gazdasági, Mihai Stanisoara védelmi, Catalin Predoiu igazságügyi és Theodor Paleologu kulturális miniszter. Ők a demokrata párt jelenlegi kormányában is ugyanezeket a tárcákat irányítják. A Negoita által javasolt kormánynak tagja még Mihai Seitan munkaügyi, Daniel Funeriu oktatási, Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter, őket Croitoru is javasolta már ezekre a posztokra, de a parlament valamennyiüket elutasította, ez utóbbiakat külön-külön sem hagyták jóvá az illetékes szakbizottságok az előzetes meghallgatások során.

Bukaresti elemzők egyhangú álláspontja, hogy teljesen mindegy, kiket javasolt volna Negoita, hiszen a két hét múlva esedékes államelnök-választásig nem fog új kormány alakulni Romániában Basescu és az ellenzéki pártok között kiéleződött "állóháború" miatt. Az ellenzék pártjainak mindegyike indít ugyanis saját jelöltet, és maga Basescu is versenybe száll második mandátumáért. A belpolitikai erőviszonyokat alaposan befolyásolja majd, hogy ki lesz a befutó. Ezért várhatóan nem is oldódik meg a kormányválság addig, amíg ki nem derül, ki rendezkedik be a következő öt esztendőben a Cotroceni-palotában. 

Megfigyelők szerint az ellenzéki pártok az időhúzás taktikáját alkalmazzák majd, hogy a november 22-i választások előtt ne tűzzék napirendre a Negoita által javasolt kormány sorsáról szóló parlamenti szavazást. Egy második kormány elutasításával ugyanis megteremtődik a parlament feloszlatásának a lehetősége, amit az államfő rendelhet el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: