2011-07-15 15:18:05• hírek • MTI

Boc is kiállt Borbély mellett

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) továbbra is kiáll politikai alelnöke, Borbély László környezetvédelmi miniszter mellett, megalapozatlannak tartva az őt érintő állításokat a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyik vizsgálatával kapcsolatosan - így foglalt állást a szervezet Szövetségi Állandó Tanácsa.

Emil Boc miniszterelnök is kiállt minisztere mellett. Az ügyről a romániai média kedden kezdett híreket adni a DNA közlésére hivatkozva, miszerint az ügyészek egy olyan ügyben vizsgálódnak, amelyben Borbély László neve is szerepel. Az ügy gyanúsítottja Ioan Ciocan Szatmár megyei üzletember, aki a vádhatóság szerint egy 20 ezer euró értékű lakásfelújítással "vásárolta meg" a miniszter befolyását, hogy könnyebben jusson közbeszerzési szerződésekhez. Az ügyészek szerint mindebben Szepessy Szabolcs, Borbély személyi tanácsadója közvetített, ő szintén gyanúsítottként szerepel. A vállalkozó és a tanácsos ellen bűnvádi eljárást indított a DNA, a miniszter ellen azonban nem kezdeményeztek eljárást.

Az Adevarul című napilap azt állítja, hogy a szóban forgó bukaresti ingatlan tulajdonosa Vincze Mária, aki a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem közgazdaság-tudományi karán Borbély László doktorátusvezetője volt. A lap szerint Vincze a lakást Borbély László anyatársától (Erdélyben így hívják a nászasszonyt) vásárolta meg két évvel korábban.
Borbélynak Kovács Attila, a Brassó Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke a veje, az ő anyjáról van szó.
Az ügyészek szerdán házkutatást tartottak a lakásban, csütörtökön pedig Nagyváradon tanúként kihallgatták Borbély László feleségét és anyatársát.

A magyar politikai szervezet Szövetségi Állandó Tanácsa határozottan kiáll Borbély László mellett, egyhangúan támogatja mindabban, amit miniszterként és a szövetség politikai alelnökeként végez - jelentette ki a sajtónak Kelemen Hunor Kolozsváron. Az RMDSZ elnöke úgy fogalmazott: a testület szerint a Borbély László ellen felhozott vádak megalapozatlanok, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a korrupcióellenes ügyészség híreket, légből kapott vádakat szivárogtat ki a sajtónak.
Borbély László a sajtó előtt fenntartotta korábbi - az MTI-nek is elmondott - nyilatkozatát, amely szerint semmilyen szinten nincs köze ezekhez a vádakhoz. "Akárcsak Önök, jómagam is a sajtóból értesültem a történtekről, és Önökhöz fordulva tájékozódom az ügy alakulásáról" - mondta az újságíróknak Kolozsváron a környezetvédelmi miniszter. Azt is cáfolta, hogy ismerné az ügyben gyanúsított üzletembert.


Borbély László


Borbély védelmére kelt Emil Boc miniszterelnök is, aki egyben az RMDSZ-szel együtt kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnöke. Borbélyt továbbra is teljes jogú miniszternek nevezte, hozzáfűzve: a DNA semmiféle hivatalos tájékoztatást nem adott arról, hogy vizsgálat zajlana ellene. Úgy vélte: a dolgok jelenlegi állása szerint egyelőre sajtótémáról, semmint igazságügyi vagy politikai eseményről van szó.

A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó pénteken, két napon belül másodszor is olyan kommentárt közölt, amelyben azt sejteti: Borbély neve azért bukkant fel most egy "korrupciós ügyben", mert az RMDSZ ellenezte Traian Basescu és az általa támogatott PD-L közigazgatási átalakítási tervét, amely kedvezőtlenül érintette volna a romániai magyarságot.

Az Evenimentul Zilei című napilap úgy fogalmaz: a környezetvédelmi miniszter jelenleg fontos pénzügyi forrást jelent az RMDSZ számára, hiszen olyan projekteket finanszírozhat, amelyek választási tőkét biztosíthatnak e szervezet számára a jövő évi választásokon. Ha emiatt az ügy miatt Basescu elnöknek fel kellene függesztenie őt pozíciójából - és a magyar közösség iránt kevésbé "készséges" tárcavezető lépne a helyébe - az nagy csapás lenne az RMDSZ számára - véli a román lap kommentátora.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: