2010-02-05 16:46:42• hírek • Balog Anita

Boc: be kell tiltani az etnobotanikus szereket

Emil Boc pénteken hevesen nyilatkozott, az etnobotanikus készítmények betiltását sürgetve, miután  négy temesvári fiatalt a kórházba kellett szállítani a szerek használatát követően.

Sokak számára különösnek tűnhet az etnobotanikus készítmény kifejezés, ezért foglaljuk össze mit is takar az valójában. A legálisan, szaküzletekben megvásárolható termékek alapjában véve természetes, keleti eredetű növényekből kivont anyagok, aromák, amit elviekben a lakás illatosítására, kellemes keleti hangulatuvá tevésére használhatunk. Ezzel nem is lenne baj, de a növények közül néhány, vagy azok keverékei, kábítószernek megfelelő hatást  keltenek azokban, akik a dobozokon megtalálható - Emberi fogyasztásra alkalmatlan - figyelmeztetést figyelmen kívül hagyva ''megkóstolják'' azokat.

A szerek fogyasztása - pl. cigarettának sodorva - efórikus vagy akár letargikus hangulatot hozhat, mellékhatásként hányást okoz, de a legsúlyosabb esetben kómába is lehet kerülni egy-két afrodiziákumtól.

Emil Boc felháborodását négy temesvári fiatalnak az esete váltotta ki, akik kórházba kerültek a szerek fogyasztását követően. Különös, hogy csak most kerültek a kormány látókörébe ezek a szerek, ugyanis mint kiderült, az ország nagyobb városainak sürgősségére hetente érkeznek 16-20 éves fiatalok, akik kicsit nagyobb adagot fogyasztottak a természetes lakásillatosítókból.

A szereket amúgy legálisan, szaküzletből lehet beszerezni, ezeknek hivatalos forgalmazásba hozásáról elviekben a külföldi ajánlás és gyógyszerészeti vizsgálat dönt - persze a vizsgálat arra nem vonatkozik, mi történik, ha valaki mondjuk elszívja a terméket. Egyébként a közelmúltban megtörtént az is, hogy egy anyagot nem engedtek be a román piacra - a vizsgálatok során kiderült, hogy kannabiszt is tartalmaznak.

Információink szerint Szatmárnémetiben is van olyan bolt, amelyik etnobotanikus szerek forgalmazásával foglalkozik, de a szerek városunkban még nem okoztak különösebb gondot. A fogyasztóvédelem emberei egyszer ugyan eéllenőriztek egy ilyen boltot, de csak amiatt róttak ki büntetést, mert a termékek közül nem rendelkezett mindenik román felirattal a csomagolásán.

A realitatea.net hírportál információi szerint a Szenátus már egyhangúlag elfogadott  egy tervezetet, melynek értelmében betiltanák a hallucinogén, eufórikus hatást kiváltó szereket. A döntés a Képviselők Házának a kezében van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: