2011-12-06 13:55:06• hírek • mediafax.ro

Boc: 30 lejjel nőhet a minimálbér

Egy évvel ezelőtt, az IMF-el folytatott egyeztetés után a kormány 600 lejről 670 lejre emelte a minimálbért, Emil Boc miniszterelnök akkor azt mondta, hogy ez a növelés fedezi a 2009-es és 2010-es inflációt.

Emil Boc kormányfő azt mondta a munkáltatóknak és a szakszervezeteknek, hogy a kormány elemzi a minimálbér 670 lejről 700 lejre történő emelésének lehetőséget, többet források hiányában nem tudnak adni, ugyanakkor elemzik a 700 és 1 000 lej közötti fizetésre kivetett jövedelemadó megszüntetését is.

A kormány számításai szerint az adócsökkentés körülbelül 600.000 alkalmazottat érintene, akiknek fizetésük 700 lej és 1.000 lej között van.

A minimálbérről szóló egyeztetésre kedden került sor abban a bizottságban, amelyben a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek vezetői vettek részt. A megbeszélés során a szakszervezetek kérték a minimálbér emelését a jelenlegi 670 lejről 1.030 lejre. Kormányzati források a MEDIAFAX-nak azt nyilatkozták, hogy az egyik elemzett változat szerint eltörölnék a jövedelemadót a 700 és 1.000 lej közötti fizetésekre, de továbbra is fizetni kellene a társadalombiztosítási hozzájárulást, és egyelőre azonban nem esett szó ennek a bevezetési időpontjáról.

Gheorghe Ialomiţianu pénzügyminiszter két héttel ezelőtt jelentette be, hogy a kormány tárgyal az IMF-el az országos bruttó minimálbér 670 lejről 700 lejre emeléséről, hangsúlyozta, erről a munkáltatókkal is egyeztetnek. Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség akkor rámutatott, a kormány szándéka, hogy 670 lejről 700 lejre emeljék a minimálbért értelmezhetetlenné teszi a minimálbér kifejezést, mert annak értékének fedeznie kellene a minimális fogyasztói kosár értékét és lehetővé kellene tennie az alkalmazottak önfenntartását. Az Alfa Kartell szerint ezek függvényében a minimálbérnek legalább 1.100 lejnek kellene lennie.

Október végén az Román Munkáltatók Szervezeteinek Szövetsége (ACPR) azt javasolta a kormánynak, fogadjon el olyan jogszabályokat, amelyeknek köszönhetően a munkaadók több fizetést adhatnának az alkalmazottaknak, mert mentesülnének a jövedelemadó törlesztése alól a 700 és 1.000 lej közötti bérek esetében.

„Ugyanakkor ezért a többletbérért, az érvényes törvényeknek megfelelően törleszteni kellene a társadalombiztosítási hozzájárulást. Az ACPR javaslata a 700 és 1.000 lej közötti fizetésekre vonatkozik, amelyek ezzel az intézkedéssel 100 és 300 lej közötti összeggel nőnének és így biztosított lenne a válság által komolyan sújtott, kis fizetésű alkalmazottak minimális védelme", áll az ACPR által kiadott közleményben. Ez a rendelkezés hozzájárulna ahhoz is, hogy ne feketén, zsebbe adják a plusz fizetést a munkaadók, segítene a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt.

A szövetség szerint ezzel az intézkedéssel többletbevételhez jutna az államkassza is, megkapná a megemelt fizetéskeért kifizetett nagyobb társadalombiztosítási hozzájárulást, olyan összegekhez jutna hozzá, amelyeket jelenleg nem fizetnek be, mert a túlzott adózás miatt a munkáltatók inkább feketén dolgoztatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: