2012-09-27 16:51:50• hírek • Szatmár.ro

Blaga nem térhet vissza a szenátus élére

Vasile Blaga
Vasile Blaga

Elutasította a román alkotmánybíróság az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) óvását, amellyel megtámadta Vasile Blaga felsőházi elnök eltávolítását tisztségéből, így helyén maradhat Crin Antonescu jelenlegi szenátusi elnök.

A román alkotmánybíróság csütörtökön hozta meg a döntést, így Blaga nem térhet vissza a szenátus élére.

Blagát július elején váltotta le a Szociál-liberális Szövetség (USL) által ellenőrzött parlamenti többség, amely három nappal később felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu államfőt. Ezt követően az államelnök posztját ideiglenesen Antonescu foglalhatta el, mert a szenátus elnöke a második legfontosabb közméltóság, aki adott esetben helyettesítheti az elnököt.
Az április végén ellenzékbe szorult, Basescut támogató PDL a képviselőház elnöki tisztségét is elvesztette július elején, hiszen Blaga mellett Roberta Anastaset is leváltották a képviselőház éléről.

Az USL megpróbálta megszerezni az összes fontos állami tisztséget, emiatt éles bírálatok érték Romániát a Nyugat részéről. Az Európai Unió vezetői a jogállamiság megsértésével vádolták Bukarestet. Basescut végül nem sikerült leváltani, mivel érvénytelen volt az erről tartott népszavazás, s visszatérhetett az államfői székbe.

Blaga a csütörtöki döntést követően megismételte, hogy az ügyében benyújtott óvással azt akarták tisztázni, hogy érvényes-e a román szenátus házszabályának az az előírása, amely szerint a házelnököt csak az a frakció hívhatja vissza, amely jelölte őt a funkció betöltésére. Blaga szerint így tisztázódott egy fontos politikai játékszabály, és ezek után senki sem vádolhatja azzal az alkotmánybíróságot, hogy Basescu- és PDL-párti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: