2010-09-05 09:29:15• hírek • MTI

Tüntetnek a romák

Ezrek tüntettek szombaton Párizsban és más francia városokban a kormány új belbiztonsági intézkedései, köztük a kelet-európai romák Franciaországból való kiutasítása ellen.

A sípoló és doboló tömeg Párizsban azzal vádolta Nicolas Sarkozy elnököt, hogy a bűnözés visszaszorítására júliusban bejelentett lépéseivel megbélyegzi a kisebbségeket politikai előnyszerzés céljából. A párizsi városházához vonuló, zászlókat és plakátokat vivő menetben, amelynek élén több tucat roma vonult, olyan jelszavak skandáltak, mint hogy "Állítsuk meg a elnyomást" vagy "Nemet mondunk Sarkozy embertelen politikájára".

Emberi jogi és rasszizmus ellen harcoló csoportok, szakszervezetek, környezetvédők és baloldali politikai pártok Franciaország több mint 130 városában szerveztek szombatra tüntetést Sarkozy politikája ellen, s ügyükhöz kapcsolódva több európai fővárosban is megmozdulásokat tartottak.

Bírálók szerint a romániai és bulgáriai romák kiutasítása Franciaországból része Sarkozy azon törekvésének, hogy visszanyerje népszerűségét a 2012-es választások előtt, s elterelje a figyelmet a fájdalmasnak ígérkező nyugdíjreformról és költségvetési megszorításokról.

Népszerűségének zuhanására reagálva, s belebonyolódva a kulcsfontosságú nyugdíjreform végrehajtásával megbízott Eric Woerth munkaügyi miniszter pártfinanszírozással kapcsolatos botrányába, Nicolas Sarkozy elnök július végén bejelentette, hogy megszigorítja a kormány bűnözéssel szembeni politikáját, s ennek keretében elbontanak több száz illegális cigánytelepet, valamint megvonják az állampolgárságot azoktól a korábbi bevándorlóktól, akiket bűnösnek találnak rendőrök elleni támadásokban.


Ezrek tüntettek az eljárások ellen
Ezrek tüntettek az eljárások ellen


Július vége óta a hatóságok mintegy ezer, illegálisan Franciaországban tartózkodó romániai és bolgár romát toloncoltak ki az országból - összesen több mint 8 ezerre növelve az idén eddig hazájukba visszaküldött romák számát -, s felszámoltak mintegy száz engedély nélkül létesített cigánytelepet. Sarkozy intézkedései azonban az elmúlt hetekben felháborodást váltottak ki a civil szervezetek és az ellenzék körében, de aggodalmát fejezte ki miattuk az ENSZ, az Európai Bizottság és a Vatikán is.

Az elnökre a szombati tüntetéseknél is nagyobb próbatétel vár kedden, amikorra a szakszervezetek országos sztrájkot hirdettek a költségvetési deficit csökkentését szolgáló nyugdíjreform elleni tiltakozásul.

Sarkozy pénteken azt mondta, nem enged a reformokból, amelyek egyebek közt 60-ról 62 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt.

A parlament kedden kezdi meg a nyugdíjreform vitáját, s a szakszervezetek kilátásba helyezték, hogy tiltakozásul sztrájkkal bénítják meg az iskolai oktatást, valamint a tömegközlekedést és a távközlést is.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: