2009-09-09 13:20:16• hírek • Parajdi Andrea

Biztosított a működésük

A város 2009-es költségvetéséből az idei évre teljes egészében fedezte a tanintézmények működési költségeit is, így a hamarosan induló tanév is gondtalanul elkezdődhet -nyilatkozta Ilyés Gyula, polgármester. A Szatmárnémetiben lévő 46 tanintézmény, évente több mint 15 millió lejébe kerül a városnak.

A tanintézmények, a költségvetés leosztásakor a tanulók száma után kapnak összegeket a városi kasszából, így mindegyik oktatási központ eltérő büdzsével kezdi az évet. Városunkban 15 óvoda működik, amelyek fenntartására 2.213.148 lejt utaltak ki 2009-ben a városi tanácsosok, a 15 általános iskola jóval több támogatást igényel, számukra összesen 3.990.252 lejt folyósítottak. A municípiumban lévő 17 középiskola működtetése pedig 8.864.059 lejt igényelt idén. Az oktatási központok fenntartása tehát több mint 15 lejébe kerül a városnak.

Ebben az összegben pedig egyetlen egy fejlesztés sincs benne, sőt még az az összeg is hiányzik, amelyet évente bérleti díj fejében kell kifizetni az egyházak felé. Az általános iskolák között négy tanintézmény épülete - Balcescu Petofi, 5-ös iskola, 10-es iskola, Lucian Blaga - nincsen városi tulajdonban, ezekért idén 137.102 lejt kellett bérleti díj fejében kifizetni.

A középiskolaként funkcionáló ingatlanok közül hét épületet bérel a város (Ioan Slavici Főgimnázium, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Aurel Popp Képzőművészeti Líceum, Sportlíceum, Élelmiszeripari Líceum, Unio Szakközépiskola és Hám János Római Katolikus Iskolaközpont), amelyekért 1.307.028 lejt fizettek ki idén.


Felkészültek a Szatmárnémeti iskolák az idei tanévkezdésre.
Felkészültek a Szatmárnémeti iskolák az idei tanévkezdésre


-Lehetőség van arra, hogy az intézményeknek ezeken az alaptámogatásokon kívül kiegészítő költségvetést utaljunk át, amennyiben arra megalapozott ok van. Idén összesen 485.569 lej értékben adtunk további támogatásokat, hogy kisebb javításokat el tudjanak végeztetni az iskolavezetők, valamint komolyabb fejlesztésekre is külön utaltunk összegeket - mondta a polgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

Mint megtudtuk ebben az évben mindezeken kívül még valamivel több mint 3 millió lejt fordítottak épületrenoválásra és egyéb fejlesztésekre. Pénzt adtak az Unió óvoda manzárdjának kiépítésére, a 2-es óvoda hosszú távú rehabilitációjához is hozzájárultak, valamint a 14 Mai óvoda modernizálási munkálatait is megfinanszírozták. A Szatmárzsadányi és a Dr. Vasile Lucaciu Ált. Isk. kibővítésére és korszerűsítésére is utaltak összegeket.

Anyagilag támogatták, a Ioan Slavici Főgimnázium, az Aurel Popp Képzőművészeti Líceum, a Johann Ettinger Német Líceum és a Sportlíceum Kollégiumának rehabilitációját, illetve a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tornatermének kiépítését is.Iskolafejlesztés céljából idén több uniós projekt is elindult, amelyeknek összértéke meghaladja a 25 millió lejt.

Ilyés a sajtóértekezleten azt is kifejtette, hogy a lakosság által befizetett helyi adók túlnyomó része minden évben az iskolafenntartásokra megy el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: