2012-02-16 10:17:52• hírek • MTI

Biztos bukó - Sarkozy bejelentette jelöltségét

Sarkozy a jobboldal elnökjelöltjeként első hivatalos látogatását csütörtökön a dél-franciaországi Annecy-ban teszi, majd vasárnap tartja első nagygyűlését Marseille-ben.

Nicolas Sarkozy francia államfő szerda este hivatalosan bejelentette, hogy ismét elindul az elnöki székért az alig több, mint két hónap múlva esedékes elnökválasztáson.

"Igen, jelöltetem magam az elnökválasztáson" - válaszolta a 2007-ben öt évre megválasztott konzervatív köztársasági elnök a műsorvezető kérdésére a TF1 kereskedelmi televízió esti híradójának stúdióvendégeként.
Az államfő döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt három évben az egymást követő, példa nélküli válságok nyomán olyan helyzet alakult ki Franciaországban, Európában és a világban, hogy ha nem kérné újra a franciák bizalmát, az olyan lenne, mintha elhagyná a posztját.

Sarkozy magát "egy olyan hajóskapitányhoz" hasonlította, akinek a "hajója hatalmas viharba" került, s ezért úgy vélte, hogy hivatalban lévő elnökként most több kötelessége van, mint joga. "Van mit mondanom a franciáknak, vannak javaslataim" - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, hogy már hetekkel ezelőtt meghozta a döntését arról, hogy ismét megméreti magát.
A köztársasági elnök "az erős Franciaországot" tűzte jelszavára, s jelezte, hogy kampányának központi gondolata az lesz, hogy "visszaadja a népnek a szót". Elismerte, hogy a gazdasági és a pénzügyi válság megakadályozta abban, hogy végigvigye azokat a reformokat, amelyeket célul tűzött ki mandátuma elején. "Nem lehet mindent megcsinálni öt év alatt, három éve példátlan erejű válságok sorozatát szenvedjük el" - fogalmazott.

A köztársaságielnök-választás első fordulóját április 22-én, a második fordulót pedig május 6-án tartják Franciaországban.
Ha ma tartanák az elnökválasztás első fordulóját, a felmérések szerint Sarkozy a szavazatoknak csak 25 százalékát kapná meg; 40-43 százalékával a második fordulóban is hatalmas vereséget szenvedne Francois Hollande szocialista jelölttől, aki 57-60 százalékkal győzne.

Sarkozy a közvélemény-kutatási adatok által jelzett tendencia miatt gyorsította fel kampányát, amelyet eredetileg csak márciusban kívánt elindítani. Még a közelmúltban is olyan népszerűtlen intézkedéseket jelentett be - egyebek mellett áfa-emelést - amellyel azt kívánta bizonyítani, hogy az utolsó pillanatig felelős elnökként irányítja az országot.
A magyar emigráns gyermekeként született, ügyvéd végzettségű 57 éves hiperaktív Nicolas Sarkozyt 2007-ben a szavazatok 53 százalékával választották elnöküknek a franciák. Célja "Franciaország megreformálása" volt. A De Gaulle tábornokhoz hasonló népszerűsége azonban fél év alatt hatalmasat zuhant, s a gazdasági válság időszakában minden idők legnépszerűtlenebb francia elnökévé vált.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: