2009-04-09 11:18:21• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Becali Vadimmal indul egy listán

Egyesíteni látszik erőit a román szélsőjobb, miután Gigi Becali, az előzetes letartóztatásban lévő román milliomos számára a második helyet ajánlotta fel európai parlamenti választási listáján a Nagy-Románia Párt (PRM).

A Steaua labdarúgó csapat tulajdonosa a lista második helyét kapja meg Corneliu Vadim Tudor pártelnök mögött. Erről a szélsőséges nacionalista elveket valló párt főtitkára, Kolozsvár volt polgármestere, Gheorghe Funar tájékoztatta a nyilvánosságot. Becali egyébként maga is pártelnök, Új Generáció (PNG) elnevezésű alakulata azonban a PRM-hez hasonlóan nem jutott be a parlamentbe a tavalyi választásokon.

Becalit egy héttel ezelőtt helyezte 29 napos előzetes letartóztatásba a korrupcióellenes ügyészség, azzal vádolva őt, hogy elraboltatott és megveretett néhány autótolvajt, akik eltulajdonították egyik luxusautóját, és akik harmincezer eurót követeltek cserében.

Bukaresti megfigyelők emlékeztetnek, hogy ez a két, stílusában és hirdetett céljaiban hasonló politikai szervezet eddig lényegében egymás elől szívta el a levegőt a választásokon. Tudor és Becali többször keveredett éles szóváltásba, egykori nyilatkozatában például Tudor idiótának, analfabétának, mitugrász bolhának nevezte Becalit.

Tudor most valószínűleg felismerte, hogy a két párt erőinek egyesítése valós esélyt ad a román szélsőjobb számára, hogy képviselőit elküldhesse az Európai Parlamentbe. A PRM-elnök bejelentésének hátterében valószínűleg az is meghúzódhat, hogy Gigi Becali népszerűségi tőkéje jelentősen megugorhat mostani büntetőjogi ügye miatt. Az elmúlt napokban a televíziók kamerái folyamatosan, élő adásban közvetítették a cellában raboskodó futballmágnás melletti tüntetéseket.

A Becali-ügy, amely az elején még a sporthírek rovatában talált helyet, időközben valóban román belpolitikai üggyé vált. A bukaresti elemzők egy része szerint Becali letartóztatása Traian Basescu államfő politikai érdekeit szolgálja, hiszen a milliomos körüli botrány éppen akkor robbant ki - hívják fel a figyelmet -, amikor a média az államfő és családja számára kellemetlen vagyoni, üzleti ügyektől volt hangos.

Becali Vadim tudor ellen. Nézze meg a videót!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: