2017-05-08 13:06:40• hírek • Szatmár.ro

Biztonságosabban közlekednek a Kölcsey diákjai

Hétfőtől péntekig nagyváradi szakemberek közlekedésbiztonsági előadásokat tartanak a diákoknak.

A Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért nevet viselő nagyváradi egyesület tagjai Szatmárnémetibe látogattak, hogy a hét végéig a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjait oktassák biztonságos és balesetmentes közlekedésre. Az egyesület a bihari megyeközpontban másfél éve hozta létre a Közlekedésbiztonsági Házat, ahol azóta több mint 1600 diák járt és tudott meg fontos információkat a balesetmentes közlekedésről. Szatmárnémetiben naponta 5-6 órát tartanak az iskola nagyobb diákjainak. 

Hétfőn a Szatmár.ro is részt vett az egyik ilyen órán. Annak az első felében a gyerekek figyelemfelkeltő, esetenként kicsit sokkoló kisfilmeket láthattak arról, hogy milyen végzetes hibákhoz vezethet a túlzott sebesség, a figyelmetlenség vagy éppen a vezetés közbeni sms-írás, mobilhasználat. Izgalmas videón mutatták meg, hogy akár 5 kilométeres óránkénti sebesség-különbség is vezethet halálos balesethez. Felhívták a figyelmet a fényvisszaverő mellények használatára és a diákok maguk is kipróbálhatták egy egyszerű kísérlet keretében, hogy mennyire lassul a reakciókészség akkor, ha mondjuk valaki beszél hozzánk.

S ugyan sok kisfilm szólt autózásról, azokból mindenki tanulhatott, akár gyalogosan vagy kerékpárral, akár motorkerékpárral közlekedik.

A diákok kipróbálhatták a részeg-szemüveget és két szimulátort is. Az egyikkel főleg a környezetbarát autóvezetést lehetett gyakorolni, a másikkal pedig motorozást lehet szimulálni. Főleg utóbbi szimuláció különösen érdekes, hiszen olyan váratlan helyzetekkel is szembesülhet a nyeregben ülő, amely bármelyik romániai útszakaszon érvényes lehet: az útra szaladó állatokkal, a semmiből előtűnő gyalogosokkal, körültekintés nélkül kinyitott autóajtókkal vagy éppen a motorosokat semmibevevő autósokkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: